ZBOG OVE VRSTE HRANE ISPADA KOSA: Krivac je snažan toksin koji se može regulirati prilikom uzgoja, ali kako znati?

Nesretnim je ženama koje su iskusile takvo trovanje hranom kosa opadala u pramenovima, ali i druge dlačice na tijelu

Posljedice trovanja hranom mogu biti apsolutno strašne, a najčešći su simptomi mučnina i bol u trbuhu. Međutim, nitko ne bi pomislio da bi zbog toga mogla opadati kosa. Ipak, nedavno su zabilježena dva slučaja u kojima su žene izgubile kosu nakon što su jele bundevu. Francuski liječnici upozoravaju na ovaj fenomen i sugeriraju da se namirnice iz porodice tikava jedu s oprezom. To su: dinja, bundeva, tikvica i krastavac.

Kisela juha od bundeve

U prvom je slučaju žena najprije imala probavne tegobe uključujući mučninu, povraćanje i proljev samo nekoliko sati nakon što je pojela tanjur kisele juhe od bundeve. I ostali su članovi obitelji iskusili identične probleme. Ali ona je bila jedina kojoj je zbog toga otpala kosa i dlačice na intimnom području. To se dogodilo otprilike tjedan dana nakon prvih simptoma trovanja. Osim što je izgubila pramenove kose na dijelovima vlasišta, ostatak je zahvatilo stanje pod nazivom trichorrhexis nodosa, zbog čega kosa postaje tanja i sklona pucanju. Dva mjeseca poslije, ženi je naraslo dva centimetra kose na područjima pogođenima alopecijom.

Nesretne tikvice

Žena je iz drugog slučaja najprije iskusila serije povraćanja već sat vremena nakon što je pojela obrok koji je uključivao tikvice. Bila je jedina za stolom koja se otrovala jer ostali nisu željeli probati buču zbog njezina kiselog okusa. Tri tjedna poslije incidenta, žena je izgubila kosu te dlačice ispod pazuha i na području genitalija. Za šest joj je mjeseci kosa narasla na šest centimetara na predjelima pogođenima alopecijom i trichorrhexis nodosom.

Toksin u tim namirnicama

Dermatolog Philippe Assouly  je kazao kako je glavni krivac za to prisutnost toksina kukurbitacina u bundevi i tikvicama. On im daje taj kiselkast okus i obično je odgovoran za trovanje hranom i opadanje kose. Povrće iz porodice tikava često se uzgaja na način da ima niže razine kukurbitacina, zbog čega ima slađi okus. Važno je da ljudi znaju za ovu jezivu posljedicu trovanja hranom koja ima visoke razine toga toksina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *