Zeolit – magični kamen koji se kuva

Poslednjih godina sve se glasnije čuje da smo puni štetnih materija i toksina, a da i naša deca i pre nego što se rode u svojoj krvi imaju preko 200 različitih toksina koji sasvim sigurno i postepeno truju organizam.

Različiti su izvori tih toksina, od hrane, hemijskih proizvoda pa i svih ostalih supstanci i otrova kojima smo trovani mi koji živimo na ovim prostorima. Sve se glasnije čuje, takođe, da postoje načini da se tih toksina oslobodimo i očistimo organizam. Jedna od materija za koju se tvrdi da nam u tome može pomoći je mineral vulkanskog porekla zeolit koji zbog svoje specifične mrežaste strukture privlači teške metale i zadržava ih u sebi.

Ime je dobio po frazi koja znači „kamen koji se kuva“. To je jedno od njegovih svojstava, da se na visokoj temperaturi kuva zbog velike količine vode koju zarobljava u svojim šupljinama. Te šupljine takođe privlače i toksine i teške metale, pa se može uzimati šest meseci kao deo dijete pročišćavanja organizma i tako očistiti organizam od toksina.

Sastoji se od aluminijuma, silicijuma, kiseonika i vode. Specifična hemijska reakcija stvara strukturu saća. Ima više podtipova, neki se koriste za izradu deterdženata, kao podtip A, dok su neki vezani i za druge metale. To kuvanje koje smo spomenuli na početku moguće je samo na temperaturi višoj od 1000oc i inače dobro podnosi visoku temperaturu, ne rastvara se u vodi i ne oksidiše. Praktično je neuništiv.

Postoji i više tumačenja njegovog dejstva. Dok se u alternativnoj medicini sve više koristi u cilju jačanja imuniteta i sprečavanja teških bolesti, naučnici tvrde da u praškastom obliku nakon dugogodišnjeg udisanja (u proizvodnji deterdženata na primer) ima kancerogeno dejstvo. Ima višestruku upotrebu u industriji i medicini.

Upotreba zeolita

 • Omekšavaju vodu zbog svojih hemijskih svojstava
 • Deo filtera za vodu (kako kućnih, tako i industrijskih)
 • Deo deterdženata (u praškastom obliku, dodaje se za omekšavanje vode)
 • Uklanjanje radioaktivnog dela iz nuklearnog otpada (u Fukušimi su farmeri poprskali na polja riže i dekontaminirali zemlju)
 • Prirodno đubrivo (agronomi tvrde da dugoročno popravlja sastav zemljišta)
 • Stočna hrana (radi većeg prinosa i boljeg rasta)
 • Katalizatori u naftnoj industriji (sprečavaju eksplozije i požare)

Medicinska upotreba zeolita

Kada je njegova medicinska upotreba u pitanju, treba reći da ne postoji konkretno i dokazivo medicinsko istraživanje uticaja zeolita na ljudski organizam. Postoje dokazi da su vojnici NATO-a koji su bili stacionirani u BIH oboljevali od raka zbog radijacije i da su uspešno lečeni zeolitom. Ipak mnogobrojni eksperimenti su u ranoj fazi, pokazali su dobre rezultate, ali sa naučnog stanovišta još uvek ne dokazuju neoborivo uticaj zeolita na organizam. Ipak, u mnogim kulturama koje se oslanjaju na alternativnu medicinu, poput Kine i Japana odavno je viđen kao dopunski lek za mnoge bolesti. Neki od utvrđenih dejstava su sledeći:

 • Izjednačava PH vrednost kože i leči akne i ostale promene na koži
 • Jača imunitet
 • Sprečava i eliminiše alergije
 • Popravlja funkciju jetre
 • Ponaša se kao antioksidans
 • Izbacuje teške metale iz organizma

Utvrđeno je, međutim, da u praškastom obliku izaziva fibrozu pluća, rak, bolesti bubrega i anemiju i to naročito ukoliko se svakodnevno i dugoročno udiše.

Zeolit kod nas

Najveći proizvođač zeolita je Kina. Smatra se da čak 71% zeolita koji se koristi u svetu dolazi iz ove zemlje. Oni, međutim, ne samo da vade zeolit, već ga moraju adekvatno preraditi kako bi bio potpuno bezopasan ali i koristan po organizam. Potrebna je specijalna proizvodnja koja melje zeolit do veličine molekula, kada je najkorisniji, a to radi vrlo mali broj laboratorija u svetu.

Mi se na svetskim mapama kotiramo kao zemlja bogata zeolitom. Kod nas se može naći na padinama Kopaonika, Fruškoj gori, oko Beograda i na Kosovu. Upravo je njegovo prisustvo na Kosovu problematično, jer se smatra da je kontaminirano radijacijom od NATO bombardovanja, zbog čega je opasan po organizam.

Izbacivanje teških metala iz organizma

Njegova sposobnost da izbacuje toksine i teške metale iz organizma najveći je razlog što se i koristi. Teški metali veoma su opasni po organizam. Velika količina izaziva hronični umor, autoimune bolesti, neurološke bolesti, depresiju, demenciju, nesanicu, Alchajmerovu bolest, Parkinsonovu bolest i multiplasklerozu. Zato nije naodmet pozabaviti se i teškim metalima i kako ih odstraniti iz organizma. Ukoliko vam je zeolit skup ili nemate poverenja u njegovu čistoću, postoje i neke dijete i programi u slične svrhe. Oni uključuju:

 • Dijetu sa mnogo vitamina C, zelenim povrćem, belim i crnim lukom, čia i lanenim semenom i mnogo vode
 • Izbegavanje uzgajane ribe, alergena, aiditiva i prerađene hrane, neorganske hrane i alkohola
 • Suplemente kao što su zelena alga (Chlorella), vitamin C, korijander i probiotike.

Izvor: kodren.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *