3 opasna razloga zašto nikako ne smete da sedite u mokrom kupaćem na plaži

Žene sa slabijim imunim sistemom, koje imaju dijabetes ili uzimaju određene lekove, a pri tom nose mokre kupaće kostime će skoro sigurno dobiti neku infekciju

Sezona letovanja i uživanja pored vode je već uveliko počela, ali vlažna područja su veliki izvori gljivica i bakterija, kako u okolini tako i na vašem telu. Mokri kupaći kostimi su “pravi skupljači” štetnih organizama i uzrok su brojnih infekcija.

 

Nošenje mokrog kupaćeg kostima može izazvati brojne tegobe, i to redom od gljivičnih infekcija do upale mokraćne bešike. Alisa Dvek, ginekolog na “Mount Sinai School od Medicine” tvrdi da se gljivice i bakterije razvijaju na vlažnim i tamnim područjima kao što su kupaći kostimi ili odeća za vežbanje. Žene sa slabijim imunim sistemom, koje imaju dijabetes ili uzimaju određene lekove, a pri tom nose mokre kupaće kostime će skoro sigurno dobiti neku infekciju.

.

3 razloga zašto nikad ne bi trebalo da sedite u mokrom kupaćem kostimu:

1. Odlična kombinacija za bakterije

Unutrašnjost kupaćeg kostima je vlažna i topla pa stvara idealno područje za stvaranje bakterija. Materijali kupaćih kostima upijaju razne hemikalije i bakterije koje se nalaze u bazenima ili u moru. Nakon izlaska iz vode, polni organ je u kontaktu sa svim štetnim materijama koje se zadržavaju u kupaćem kostimu. To narušava balans dobrih bakterija u vagini i može dovesti štetne bakterije u uretru i prouzrokovati razna oboljenja kao što su vaginitis i upale mokraćnih puteva.

Simptomi koji ukazuju na problem:

Promene kod vagine kao što su neprijatan miris, sivkasta boja, svrbež, otekline i osetljivost ukazuju na bakterijski vaginitis. Simptomi upale mokraćnih puteva uključuju jaku i stalnu potrebu za mokrenjem, osećaj peckanja pri mokrenju, bol u karlici i zamućenu mokraću.

Šta preduzeti:

Ukoliko imate simptome bakterijskog vaginitisa, obavezno posetite lekara. Do tada obavezno unosite veće količine tečnosti, posebno sok od brusnice ili njene suplemente, ali i tablete za bolove.

2. Uzrok gljivičnih infekcija

Budući da gljivice uspevaju na toplim i vlažnim područjima, mokri kupaći kostimi mogu izazvati brojne gljivične infekcije kod žena. Prema “University Hospitals”, razmnožavanje bakterija u mokrim kupaćim kostimima izaziva porast gljivičnih ćelija u vagini ili vulvi što izaziva neprijatne simptome poput peckanja, osetljivosti i grudvastog iscedka.

Simptomi koji ukazuju na problem:

Jak svrab u unutrašnjem ili spoljašnjem delu vagine i beli sirasti iscedak.

Šta preduzeti:

Preporučuje se uzimanje lekova i krema protiv gljivica, a ako ne poboljšaju stanje poseta lekaru je obavezna.

3. Nastaje osip i svrab

Sedenje u mokrom kupaćem kostimu može izazvati infekciju sličnu atletskom stopalu šireći se putem gljivica koje, osim genitalija, mogu zahvatiti i unutrašnje područje bedara i zadnjice, piše u izveštaju “American Academy of Family Physicians and the Mayo Clinic”. Infekcija je slična gljivičnoj, ali razlika je u obliku gljivica.

Simptomi koji ukazuju na problem:

Svrab i osip na području bedara i pukotina na području genitalija, crvenilo i oljuštena koža gde je osip najcrveniji u sredini.

Šta preduzeti:

Koristite kremu ili puder protiv gljivica za područje genitalija kod blažeg slučaja ili posetite lakara.

VIDEO: Da li ispravno koristite kremu za sunčanje?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *