5 razloga zbog kojih treba da pijete vodu čim ustanete ujutru

Iako ova metoda nije dobra za sve, jutarnje ispijanje vode vam ne može naškoditi

Svi znamo da verovatno treba da više vode. Dobra, stara voda je najzdravije piće na svetu i ona je nešto za čime naša tela žude! Da li ste znali, da čak i ako pijete dovoljno vode tokom dana, možda vam nedostaje važan deo hidratacije? U Japanu postoji tradicija ispijanja vode odmah ‘nakon buđenja. Misli se da će voda nahraniti prazan želudac, ”praveći prostor za bolju probavu. Postoji i dodatna prednost mršavljenja, koja nastaje kad pijete vodu ujutru.

 

Da biste sami isprobali ovu formu hidratacije, jednostavno pijte malo vode pre nego što jedete ili operete zube. Iako se neke od prednosti ovog metoda i dalje istražuju u medicinskoj zajednici, teško je poricati da u tome ne može biti bar neke koristi za organizam. Uz očiglednu korist dodatne hidratacije, postoje i druge prilično neverovatne prednosti koje su vezne za jutarnje ispijanje vode.

Ovo su samo neke od razlika koje ćete primetiti nakon što počnete da pijete vodu ujutru: 

1. Metabolizam će se dosta ubrzati

Prema studiji koju je objavio Nacionalni instituti za zdravlje, voda koja se pije na prazan stomak može povećati brzinu metabolizma za 30 procenata. Za optimalni gubitak težine, stručnjaci se fokusiraju na dodavanje najmanje 2 litra vode dnevno. Ako pratite plan japanske vodene terapije, onda je to lako, jer će se pola vašeg dnevnog unosa vode obaviti u jutarnjim satima.

2. Rešićete se konstipacije

Da li ste znali da konstipacija delimično nastaje zbog dehidracije? Eksperti za ishranu kažu da će nakon samo deset dana vodene terapije rezultati biti primetni.

Foto: Pixabay.com / Za najbrže mršavljenje stručnjaci dodaju najmanje 2 litra vode dnevno
3. Unapredićete zdravlje srca

Pravilna hidratacija i zdravlje srca idu ruku pod ruku. U stvari, unos vode je prirodan proces za detoksifikaciju tela, što dovodi do povećanja celokupne cirkulacije krvi. Zbog toga, vaše telo ne mora da teško radi kako bi se otarasilo toksina.

4. Koža će početi da vam sija

Dr Ričars Beser kaže da pravilna hidratacija mnogo utiče na zdravlje kože. Prema njegovim rečima, kada se osoba ne hidrira, organi počinju da izvlače tečnost iz ćelija kože. Ovaj proces se završava isisavanjem vlage iz kože, što izaziva bore. Fokusiranje na unos vode na početku dana može pomoći u poboljšanju izgleda kože i pružiće vam sjaj koji ste oduvek želeli.

5. PMS vam više neće biti bolan

Iako ne postoje detaljne studije u vezi sa ovom metodom i ublažavanjem PMS-a, postoji puno dokaza koji govore da povećanje potrošnje vode pre i tokom PMS-a pomaže! Mnoge žene se žale na uobičajene simptome nadimanja, vrtoglavice i zamora tokom menstruacije, ali mnoge od njih osećaju olakšanje kada počnu da piju vodu nakon buđenja.

Iako ova metoda nije dobra za sve, prvo proverite kod lekara da li imate dijabetes, probleme sa bubrezima ili artritis, jutarnje ispijanje vode vam ne može naškoditi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *