7 brzih načina kako da ubijete sve bakterije u ustima i ZAUVEK se rešite odvratnog zadaha

Sećate li se čuvene scene poljupca Džeka i Rouz u Oskarom nagrađenom filmu “Titanik” iz 1988. godine? Zamislite da je Džek imao loš dah. Grozno, zar ne? Naravno da niko ne bi želeo da bude u takvoj situaciji. Ipak, prema istraživanju, između 35% i 45% ljudi u svetu pati od lošeg daha. Amerikanci troše oko 10 milijardi dolara godišnje na sredstva za oralnu higijenu (bombone, žvakaće gume, paste za zube itd.) kako bi se borili protiv zadaha. Mi vam donosimo 7 načina da rešite ovaj problem pomoću namirnica koje već imate u kući.

1. Pijte najmanje 2 litra vode svaki dan

Održavanje hidriranosti ima mnogo zdravstvenih koristi, a jedna od njih je i borba protiv zadaha. Pljuvačka sprečava rast bakterija, a voda je neophodna kako bi pljuvačne žlezde normalno funkcionisale. Konzumiranje vode je najvažnije za sprečavanje rasta bakterija i lošeg daha izazvanog neadekvatnom vlažnošću i pljuvačkom u ustima. Izbegavajte zašećerene sokove noću jer mogu da pojačaju razvoj bakterija.

2. Stružite jezik

Stružite jezik

Foto: brightside.me
Jezik je pogodno tlo za razvoj bakterija. Nakon što operete zube, pomoću četkice ostružite jezik kako biste se rešili bakterija, nusproizvoda bakterija i plaka. Za ovo možete koristiti i čistač jezika.

3. Žvaćite koru citrusnog voća

Žvaćite koru citrusnog voća

Foto: brightside.me
Operite voće (limun, pomorandžu) pre nego što ga oljuštite, pa žvaćite koru. Ne samo da vam osvežava dah, već pojačava i lučenje pljuvačke koja je prirodna odbrana od lošeg daha i kiselina koje dovode do kvarenja zuba i stvaranje plaka.

Vodite računa šta jedete

Foto: brightside.me
Neka hrana izaziva zadah, pa je najbolje da je izbegavate ako želite svež dah. Najčešći krivci su crni i beli lik. Ipak, nemojte u potpunosti isključiti luk jer je istraživanje pokazalo da umereno konzumiranje crnog luka ubija 4 različita soja bakterija u ustima koje izazivaju kvarenje zuba bolesti desni. Izbegavajte namirnice bogate fruktozom i sirćetnom kiselinom jer pospešuju rast bakterija. Ako ste gladni, jedite jabuke ili jogurt. Jabuke sadrže heteropolisaharid pektin koji stimuliše lučenje pljuvačke, dok aktivne kulture u jogurtu smanjuju rast bakterija u ustima.

5. Dva puta dnevno perite zube i jednom koristite konac

Dva puta dnevno perite zube i jednom koristite konac

Foto: brightside.me
Perite zube 2 minuta dva puta dnevno i barem jednom koristite konac. Studija je pokazala da preko 55% žena pere zube dva puta dnevno, dok je procenat muškaraca manji, oko 49%. Četkanjem i upotrebom konca uklonićete ostatke hrane i bakterije koje izazivaju zadah.

6. Koristite prirodne vodice za usta i osveživače daha

Koristite prirodne vodice za usta i osveživače daha

Foto: brightside.me
– Lišće nane se bori protiv zadaha i osvežava usta.
– Začini poput karanfilića, kardamoma i morača sjajno se bore protiv zadaha.
– Soda bikarbona je još jedno dostupno sredstvo. Rastvorite kašičicu sode u čaši vode i isperite usta. Takođe, možete umočiti mokru četkicu u sodu i oprati zube.
– Čaj od lišća piskavice je sjajno antibakterijsko sredstvo. Započnite dan ovim čajem.

7. Održavajte desni zdravim

Održavajte desni zdravim

Foto: brightside.me
Bakterije se nakupljaju u džepovima zuba izazivajući zadah. Bolesti desni takođe dovode do ovog problema. Kako bi vam desni bile zdrave, birajte paste koje sadrže fluor. Takođe, prestanite da pušite jer tako slabite imuni sistem i izazivate više problema sa desnima. Pušenje otežava i izlečenje desni kada su one već jednom oštećene.
Image source: brightside.me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *