Ako osećate ukus metala u ustima, to ukazuje na OVE ozbiljne dijagnoze i poremećaje u vašem organizmu… ovo nije za uopšte za zezanje!

Da li vam se ikada dogodilo da osećate ukus metala u ustima? Jeste li znali da to može biti indikator raznih bolesti, neke od njih su veoma opasne? Saznajte kada to osećamo ukus metala u ustima.

Jeste li ikada osetili ukus metala u svojim ustima?

Radi se uglavnom o ukusu kovanog novca, čak ćete pomisliti da možda osećate krv, ali krvi neće biti. Ispostavilo se da ovo može biti uzrokovano raznim zdravstvenim problemima, neki su opasni, a neki ne. Kada osetite ukus metala u ustima trebalo bi da obratite pažnju na to šta ste radili pre toga i da li postoje još neki simptomi.
Lekovi

Kao nuspojava konzumiranja antibiotika i još nekih lekova, može se pojaviti ukus metala u ustima. Ovo se dešava zbog toga što telo apsorbuje komponente lekova, koji kasnije mogu izaći kroz pljuvačku. Antidepresivi mogu takođe ovo izazivati, kao i mnogi lekovi koji dovode do isušivanja usta. Ovo nije opasno, samo može biti neprijatno. U ovom slučaju potrebno je da konzumirate što više vode i mente.
Respiratorne infekcije
Respiratorne infekcije Foto: littlethings.com
Ukoliko osećate ukus metala u ustima, to takođe može biti simptom infekcije respiratornog sistema, sinusitisa ili prehlade. S obzirom na to da su čulo ukusa i mirisa povezani, infekcija nosa ili disajnih puteva uticaće i na ukus. Ukus metala u ustima nestaće čim infekcija prođe.
Trudnoća

Trudnoća, pogotovo u ranom stadijumu, može uticati na ukus, uključujući i na ukus metala u ustima. Ovo je normalna stvar i uglavnom nestane sama od sebe. Veoma je važno obraćati pažnju na bilo kakve promene tokom trudnoće. Ukoliko primetite bilo šta čudno, odmah se obratite lekaru.
Dodaci ishrani

Kao što vaše telo apsorbuje komponente lekova, isti slučaj je i ukoliko unosite dodatke ishrane. Ukoliko unosite cink, gvožđe, bakar, hrom, to može izazvati ukus metala u ustima. Ukus metala se obično javlja tek kada počnete uzimati suplemente, a kako njihov nivo u telu raste, ukus polako nestaje. Ukoliko ne prestane, konsultujte se sa lekarom oko doziranja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *