SHARE

Mnogo je razloga zašto bi nekoliko puta nedeljno trebalo da jedete brokoli. Naime, ova biljka, iz porodice kupusnjača, jedinstvena je po svojim lekovitim svojstvima, koja uključuju antioksidativno, protivupalno i detoksikaciono delovanje. Zahvaljujući tome brokoli ima snažan učinak protiv raznih oboljenja uključujući i ona najteža poput tumora. Istraživanja su pokazala da se zahvaljujući povećanom unosu brokolija, kod muškaraca s ranim stadijumom raka prostate, stanje znatno poboljšava. Budući da se kod muške populacije rizik od raka prostate s godinama značajno povećava, svakako se preporučuje što češće konzumirati brokoli, kao i ostale kupusnjače.

Brokoli je takođe snažan zaštitnik ženskog zdravlja. Budući da pridonosi eliminaciji viška estrogena iz tela, umnogome smanjuje rizik od raka dojke i raka maternice.

Lekovita snaga skrivena u ukusnom povrću

Osim vitamina C, kojim je osobito bogata, te vitamina K, selena, kalija, fosfora i gvožđa, brokoli sadrži i druge moćne antioksidanse, poput luteina, zeaksantina i beta-karotena, koji pridonose zdravlju očiju.

Sadrži i sumpor, koji ima antikancerogena i detoksikacijska svojstva, vlakna, koja potiču probavu i sprečavaju nastanak raka debelog creva, te kvercetin, koji donosi brojne dobrobiti poput snižavanja krvnog pritiska.

Najbolja zaštitna svojstva imaju mlade klice brokolija, koje izgledaju kao klice alfa-alfa te imaju pomalo ljutkast ukus. Klice brokolija stare svega 3 dana imaju čak 50 posto snažnija antikancerogena svojstva od zrelog brokolija. Naime, one sadrže čak 20-50 puta veću količinu antikancerogenih materija – sulforafana

Brokoli u činiji na stolu

Sulforafan – prirodni saveznik protiv raka

Biljke iz porodice krstašica ili kupusnjača, poput brokolija, kupusa i karfiola, sadrže prirodne biljne spojeve glukozinolate, čijom razgradnjom u organizmu nastaje sulforafan. Ovaj prirodni sastojak je predmet brojnih naučnih istraživanja, koja potvrđuju njegov snažan zaštitni učinak protiv raka prostate, ali i drugih oblika raka.

1. Uništava ćelije raka

Osim što pomaže normalnoj funkciji ćelija i njihovom deljenju, sulforafan uništava ćelije raka.

Osobito snažan učinak ima protiv raka dojke i prostate, koji su vezani uz delovanje hormona. Deluje tako da ciljano eliminiše kancerogene ćelije prostate, dok zdrave ne dira.

2. Inhibira delovanje enzima histon-deacetilaze (HDAC)

Ovaj enzim nastaje kao rezultat upalnih stanja u telu, poremećaja metabolizma i niskog nivoa antioksidansa. Inače deluje kao svojevrsno gorivo za ćelije raka, potičući njihov nastanak i širenje u organizmu. Sulforafan inhibira, odnosno suzbija delovanje ovog štetnog enzima.

3. Smanjuje štetan učinak slobodnih radikala

Sulforafan pomaže aktivaciju gena koji uništavaju slobodne radikale u organizmu. Stoga je dobar saveznik mladolikog izgleda i u zrelijim godinama. Naime, slobodni radikali umnogome doprinose starenju i s godinama se s njima sve teže borimo.

Kako biste povećali bioraspoloživost sulforafana i njegovu apsorpciju u organizmu, brokoli kombinirajte s namirnicama koje sadrže enzim mirozinazu. U takvu hranu spadaju:

Wasabi

wasabi(japanski ren)

 

Semenke gorušice

semenke gorušice

 

Rikula

rikula(brzorastuća salata)

 

Daikon

daikon (japanska rotkva).

Ostale zdravstvene dobrobiti brokolija:
  • pridonosi lepoti i zdravlju kože
  • snižava nivo lošeg holesterola
  • smanjuje alergijske reakcije
  • prevenira osteoporozu
  • čuva zdravlje srca i krvnih sudova
  • smanjuje upalna stanja u organizmu
  • pridonosi očuvanju vida
  • jača imunološki sistem
Priprema brokolija

Ovu kupusnjaču nikad nemojte dugo kuvati jer ćete uništiti njene antikancerogene sastojke. Dovoljno ju je kuvati na pari 2-4 minuta.

Želite li smanjiti rizik od raka prostate, brokoli jedite triput nedeljno. Najbolje je kombinovati i cvetove i izdanke.

Brokoli možete jesti i sirov, no želite li sniziti nivo lošeg holesterola, ova kupusnjača bolje deluje ako se kratko kuva na pari.

Paradajz, koji je takođe antikancerogen, trebalo bi takođe da se nađe na vašem jelovniku, i to u kombinaciji s brokolijem, jer se tako učinak zaštite od raka udvostručuje.

Osim brokolija i paradajza, za zaštitu od raka prostate što češće konzumirajte mahunarke, poput pasulja, sočiva i leblebije, te zeleni čaj i sveži sok od nara.

čorbast pasulj

 

 Napomena: Ako pijete lekove za razređivane krvi pre konzumiranja brokolija savetujte se s vašim lekarom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here