SHARE

ijetko koja namirnica je bogata nutrijentima, a da je toliko zanemarena u našoj ishrani, poput sjemenki. Prvak među njima, bar kad je riječ o ženskom zdravlju, jesu sjemenke lana.

Mljevene sjemenke su odličan izvor fitoestrogena lignana koji dokazano štiti žene od karcinoma dojke i jajnika, a ujedno ima pozitivno dejstvo na ovulaciju i produženo trajanje druge polovine ciklusa u kojem dominira hormon progesteron. Koristi su mnogostruke – kod žena koje pokušavaju da zatrudne konzistentna ovulacija povećava šansu za začeće.

Za žene od 35 do 55 godina doprinosi ravnoteži spolnih hormona i umanjuje simptome PMS-a, dok starijim ženama pomaže u ublažavanju simptoma menopauze.

Pokazalo se da sjemenke lana imaju podjednako korisno dejstvo u smanjenju neprijatnih simptoma menopauze, kao i hormonska dopunska terapija.

Analiza deset studija, objavljena 2013. godine u časopisu “Integrative Cancer Therapies”, takođe otkriva potencijalno preventivno dejstvo lignana protiv karcinoma dojke kod žena u menopauzi s visokim rizikom od ove bolesti.

Svježe samljevene lanene sjemenke odličan su izvor važne alfa-linolenske kiseline – blagotvorne omega-3 masne kiseline čiji unos u organizam, pokazala su istraživanja, smanjuje rizik od srčanog udara.

Lanene sjemenke su prirodni regulator nivoa holesterola u krvi. Studija iz 2010. otkrila je da redovno korištenje sjemenki lana pomaže u smanjenju nivoa štetnog LDL holesterola u organizmu, dok topiva vlakna pomažu u sprečavanju apsorpcije holesterola u tijelu. Osim toga, lan sadrži vitamine E i B, kalcijum, kalijum, cink, fosfor selen i magnezijum.

Lanene sjemenke se ponašaju poput estrogena u tijelu i zaustavljaju rast karcinoma povezanih s hormonima. Također, mogu da olakšaju simptome PMS-a i postmenopauzu jer generalno imaju pozitivno dejstvo na hormonsku ravnotežu.

Odličan su izvor omega-3 masnih kiselina, a zbog visokog udjela vlakana podstiču i varenje, pa bi svi koji pate od zatvora obavezno trebali da ih uvrste u ishranu.

U strukturi lanenog sjemena nalaze se rastvorljive i nerastvorljive materije blagotvorne za opće zdravlje, varenje, čišćenje crijeva, ali i za održavanje idealne tjelesne težine, jer smanjuju osjećaj gladi i daju osjećaj sitosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here