Evo zašto ne bi trebalo da koristite ventilator kada je napolju pakleno toplo

Upotreba ventilatora na temperaturama iznad 35 tepeni može da poveća broj toplotnih udara i drugih bolesti koje su povezane sa vrućinom

Većina ljudi koristi ventilatore i klima uređaje kao spas od vrelih  dana. Oni mogu napraviti ogromnu razliku i mnogi jedva čekaju kada će sa toplog ući na rashlađeno mesto. Stručnjaci savetuju, da danas ipak ne bi trebalo da koristite rashladne uređaje, upravo iz razloga što će biti prevruće.

Upotreba rashladnih uređaja, može učiniti da danas bude još topliji dan. Prema rečima britanskog Ministarstva za životnu sredinu, ventilatori treba da rade samo ako je temperatura ispod 35 stepeni Celzjusovih.

To je zato što kada postane prevruće, ventilatori počnu da izduvavaju vruć vazduh koji vas može još više ugrejati.

Ventilatori mogu da izazovu dehidrataciju

– Upotreba ventilatora na temperaturama iznad 35 tepeni može da poveća broj toplotnih udara i drugih bolesti koje su povezane sa vrućinom. Dodatno, ventilatori mogu da izazovu dehidrataciju. Savet je da postavite ventilator na određenu udaljenost od ljudi, a ne u njihovoj blizini. – kaže se u Ministarstvu.

Ovo je posebno važno u slučaju bolesnih ljudi. Kako izgleda temperatura nastavlja da raste, a pred nama su još topliji dani.

Upotreba ventilatora na temperaturama iznad 35 tepeni može da poveća broj toplotnih udara

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *