EVROPU GUTA PAKLENI TALAS: Ovakvo nešto skoro nije viđeno, a za vikend najgore tek DOLAZI

Vreli talas koje je posljednjih dana zahvatio zapadnu Evropu, od Španije do Skandinavije, postao je sve intezivniji. 

 Posebno visoke temperature očekuju se narednih dana i tokom vikenda. Prema prognozama temperature će se popeti preko 32 stepena u Španiji, Holandiji i Belgiji, a najviše temperature, od 35 stepeni i više bit će u Parizu, Briselu i Kelnu.

val2

Period izuzetno vrućeg i suhog vremena u Švedskoj i te kako otežava vatrogascima borbu sa šumskim požarima, koji već sedmicama haraju tom skandinavskom zemljom. Lokalni portali izvještavaju kako Šveđanima u borbi sa 50-ak požara pomažu vatrogasci iz Francuske, Italije, Norveške, Njemačke i Poljske.

Neuobičajeno visoke temperature u Njemačkoj svima otežavaju život, a zbog vrućine koja je deformisala betonsku pistu, morali su zatvore i aerodrom u Hanoveru. Obustavljeno je polijetanje 41 aviona, a  44 su morala da slete na neke druge aerodrome. Više od 200 putnika čekalo je da se poprave piste i nastave put.

val3

Na jugu Njemačke, u saveznoj pokrajini Baden-Virtemberg, na dva državna auto-puta je zbog podizanja asfalta brzina ograničena na 80 km/h. Hamburški vatrogasci poslednjih dana svojim vozilima prskaju biljke po gradskim parkovima koje, kao i većina vegetacije u Njemačkoj, vene zbog visokih temperatura i suše.

Poljoprivrednici iz sjevernih dijelova Njemačke već sad otpisuju dijelove žetve, a zbog sporog rasta trave, strahuje se da neće biti dovoljno stočne hrane. Goveda, osim toga, pate i zbog jakog sunca.

“Goveda se najbolje osjećaju pri temperaturama do 10 stepeni. Trajnu temperaturu preko 30 stepeni krave teško podnose“, kaže za agenciju dpa poljoprivrednik Jan Koerte iz udruge stočara Mecklenburga. Dodaje i da su goveda osjetljiva na sunce.

“Ne moramo ih doduše mazati kremom za sunčanje, ali krave u svakom trenutku moraju imati dovoljno hlada“, kaže Koerte. Vrućinu nije dobro podnijelo ni nekoliko stotina posjetitelja koncerta kantautora Eda Sheerana u Hamburgu.
val4

“Više od 330 posjetitelja smo tretirali zbog problema s cirkulacijom, 12 ih je zadržano u bolnici“, rekao je predstavnik Crvenog križa. Na koncertu na otvorenom u Hamburgu zabilježene su temperature preko 35 stupeni.

U petak se u Njemačkoj očekuje rekordna temperatura od 38 stepen. Klimatolozi Nijemcima poručuju da se ubuduće pripreme na izuzetno topla ljeta: “Ono što sad izgleda kao ekstremne vrućine, uskoro bi moglo da postane redovna pojava. Od industrijske revolucije temperatura u Njemačkoj se u prosjeku povećala za 1,4 stepena.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *