HLADNA ILI TOPLA VODA? Evo koju je zdravije piti, jedna šteti vašem organizmu, konačno znamo koja

Mnoga istraživanja pokazala su da topla, odnosno mlaka voda na prazan želudac pruža mnoge zdravstvene prednosti. 

Topla voda topli kilograme.

salo

Znamo da je redovna hidratacija tijela ključ mršavljenja.

Topla voda olakšava bol, smanjuje oticanje grla. Također umiruje grčeve u želucu što možete osjetiti nakon prvog gutljaja.

grlo

Topla voda poboljšava probavu. 

Ako patite od zatvora, popijte čašu tople vode odmah ujutro na prazan želudac i vidjet ćete kako će vam proraditi crijeva. Osim toga, topla voda pomaže u boljoj apsorpciji hranjivih sastojaka iz hrane tijekom dana.

probava

Topla voda poboljšava cirkulaciju

Možda vam ova ideja nije privlačna, ali ona poboljšava protok krvi kroz cijeli krvožilni sistem što znači više kisika u sve dijelove tijela i normalan pritisak.

noga-cirkulacija

Kada piti hladnu vodu? 

Vjerovatno znate da hladna voda zatvara pore i steže kožu, dok je toplija voda otvara i opušta. A upravo to hladna voda čini i vašem organizmu, a posebno digestivnom traktu.

voda

Šta se desi kada pijete hladnu vodu?

Konzumiranje hladne vode nakon jela stvara višak sluzi u vašem organizmu zbog čega slabi imuni sistem i lakše se razboljeti.

Krvni sudovi se sužavaju, ometena je hidratacija organizma, a probava ograničena.

voda

Ako jedete i usput pijete ledenu vodu, ona će stvrdnuti masnoće iz probavljene hrane zbog čega je mnogo teže probaviti te iste namirnice.

Umjesto da vaše tijelo radi na tome da apsorbira nutrijente i probavi hranu, ono troši energiju da regulira vašu tjelesnu temperaturu.

slavina-voda08092015-620x400

Rješenje:

Umjesto hladne vode, uzmite onu na sobnoj temperaturi ili mlaku, jer ona mnogo više koristi vašem organizmu i zdravija je.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *