IZNAD ZAKONA! Pogledajte šta sve smije kraljica Elizabeta AKO ŽELI!

Kraljica Elizabeta II poznata je kao skroman i dostojanstven monarh. Međutim, ona ima pravo ne poštovati određene zakone.

Ne mora poštovati ograničenja brzine.

kraljica1

Pa, nikad nismo vidjeli kraljicu Elizabetu kako vozi automobil. Ipak, tehnički ima to pravo. Ne može se biti kažnjena ni u kojem slučaji, ali, naravno, ne zloupotrebljava tu moć.

Nije joj potrebna vozačka dozvola.

kraljica2

Unatoč činjenici da su vozačke dozvole u Velikoj Britaniji obavezne za sve vozače, kraljica Elizabeta je ne mora imati. Nije ni trebala polagati nikakve testove ili ispite iz vožnje. Ipak, ona je vrlo dobra u tome, a bila je vozač hitne pomoći tokom rata.

Kraljica ne treba putovnicu.

kraljica3

Opet ista priča kao i kod vozačke dozvole. Njezino veličanstvo ne treba putovnicu, ona je jedna od rijetkih ljudi na svijetu koji nemaju službeni dokument o identitetu.

Ne mora plaćati porez.

kraljica4

Svi građani Velike Britanije, kao i u mnogim drugim zemljama, moraju platiti porez na dohodak, međutim Kraljica je oslobođena ovog zakona. Ipak, od 1992. dobrovoljno je uplaćivala poreze.

Kraljica može započeti rat

kraljica5

Teoretski, kraljica Elizabeta može objaviti rat protiv bilo koje zemlje u svakom trenutku. U praksi, naravno, takve odluke donosi Parlament, ali službeno trebaju Kraljevsko dopuštenje.

Ne može se tužiti.

kraljica6

Pravno, nemoguće je tužiti kraljicu. Dakle, ona ima pravo ne dokazati na sudu svoju nevinost, i, naravno, ne može joj se suditi.

Ona štiti svu djecu.

kraljica7

Kraljica Elizabeta službeni je čuvar sve djece u Velikoj Britaniji. Stoga tehnički ima pravo oduzeti nečije dijete. Ali, ne brinite se – nikad to nije učinila.

Kraljica može ukinuti bilo koji zakon.

kraljica8

Njezino veličanstvo doslovno je iznad zakona. Ima pravo ukinuti bilo koji zakon. Međutim, kraljica Elizabeta je prilično skromna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *