Kako odabrati zrelu, slatku i ukusnu dinju i lubenicu? Slijedite nekoliko jednostavnih pravila

Dolazi nam ljeto, a s ljetom i dugo očekivano (jako slatko) povrće – Lubenice! Lubenica je kao poklon. Uvijek joj se obradujete ali niste uvijek sigurni da ćete dobiti ono što ste htjele kada je otvorite. Eksperti ne filozofiraju mnogo; očekivano; Kažu da postoje tri standardna pravila koja morate slijediti ako želite kupiti zrelu, slatku i sočnu lubenicu. Evo ih:

1. Prvo je, naravno, dobro pogledajte. Veće posjekotine mogle bi zakačiti unutrašnjost, a to nikako nije dobro, posebnu tokom vrelih ljetnih dana, zato ih maksimalno izbjegavajte. Zrela lubenica treba biti tamno zelene boje. Plus – Kažu da je dobar znak ako se na lubanici nalazi ožiljak poput ovog na slici.

2. Zatim je podignite. Ako je zrela, trebala bi biti teška za svoju veličinu. 92 % lubenice čini voda. Nezrela lubenica je lagana za svoju veličinu, jer nije pokupila dovoljno vode. (Usput info: zdrave su za bubrege, a najpoznatiji uzgajivači lubenice u Evropi su Grčka, Makedonija, Italija i Španija.)

3. Razgledajte. Potražite stranu lubenice koja je ležala na zemlji. Svaka lubenica ima to mjesto i trebalo bi da bude neke kremasto žute boje, između boje banane i boje limuna. Ako je površina bijele boje ili svijetlo zelene boje, to je znak da nije dovoljno zrela, da je preprano ubrana, odnosno da nije dovoljno dugo ostala na suncu.

Sada se vjerovano pitate šta je poznatim šamaranjem lubenice, testom zvuka i tim stvarima? Neki se farmeri strogo drže ovog pravila, dok neki tvrde da nije toliko bitno. Neki kažu da bi zrela lubenica trebala proizvesti dubok ton, dok oštrije, kraće zvukove proizvodi lubenica koja nije dovoljno zrela. Jedan prodavač nam je kazao da lubenice šamara samo zbog mušterija, odnosno da ne vjeruje u to pravilo uopšte.

Postoje i drugi metodi, manje poznati, neki ih čuvaju samo za sebe. Imate li vi neku foru koju biste podijelili sa našim čitaocima? Kako vi birate lubenicu?

Kako odabrati zrelu, slatku i ukusnu dinju? Slijedite nekoliko jednostavnih pravila

Ovo slatko tikvasto povrće čini radosnim mnoge ljubitelje proljeća i ljeta, a kako i ne bi: zdravo je, u 250 grama dinje leži dnevna potrebna količina vitamina A i C, slatko je i jako ukusno. Evo par stvari na koje trebate obratiti pažnju kada kupujete dinju.

Za razliku od lubenice na kojoj prvo morate potražiti mjesto gdje je ležala dok je zrela, odnosno dio kremasto žute boje, dinju prvo morate pomirisati. Treba da ima ugodan, sladak miris. Jak miris znači da je prezrela, što opet znači da je pregnjecava unutra. Slab miris, jedva osjetan znači da nije dovoljno zrela, što znači da nije dovoljno slatka.

Zrela dinja treba da bude pravilnog oblika, a svako oštećenje na njoj je loše. Ako je premekana znači da je prezrela. Ne smije biti čvrsta kao kamen, ali treba da bude umjerenočvrsta. Ako je mekana na krajevima, što možete provjeriti palcem, a solidno čvrsta na svim ostalim dijelovima, onda bi to trebao biti dobar znak, odnosno znak da ima dovoljno vode (slika desno).

 

Svijetla bež boja, koja kao da želi postati i žuta istovremeno, najpoželjnija je boja, odnosno to je boja zrele dinje. Još nešto, recimo da nije toliki problem kada odaberete nezrelu dinju: samo je ostavite dan-dva na normalnoj sobnoj temperaturi, po mogućnosti i vani, ali onda ne tako dugo, i dinja će koliko-toliko sazrijeti. Prezrelu dinju ne možete spasiti. Možete je samo baciti.

Imate li neki svoj metod? Podijelite u komentarima ispod.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *