SHARE

Postoje samo tri skulpture u klasičnom stilu koje pokazuju kako bi Kleopatra mogla da izgleda, kao i nekoliko skulptura koje prikazuju celu figuru u egipatskom stilu
Kleopatra Foto: Pixabay
Kad zamišljamo Kleopatru, nekako smo je navikli da je zamišljamo u verziji Elizabet Tejlor ili Sofije Loren, a kao i Helena iz Troje, ona se uvek smatrala jednom od istorijskih lepotica.

Međutim, iako o njoj znamo mnogo toga, jednu stvar ne znamo – kako je ona stvarno izgledala i da li je bila istinska lepotica, kao što se misli?

Pre svega, većina istorijskih izvora potiče od Rimljana, a s obzirom na to da oni Kleopatru nisu voleli, oslikavali su je kao damu koja svoju lepotu koristi kao političko oružje, piše blog “Moco-Choco”.

Plutarh, grčki biograf Marka Antonija, pisao je o veku nakon Kleopatrine smrti, a spomenuo je da Kleopatra nije bila klasična lepotica, ali su je neodoljivom učinili njen nežan glas i inteligencija.

Svako vreme je imalo svoj pojam lepote Foto: forumancientcoins.com
Dion Kasije Kokejan, rimski istoričar grčkog porekla, napisao je da je ona bila pojam lepote za svoje vreme, a u prilog joj je išao divan glas, kao i njene “čari” koje je znala da upotrebi kako bi svima bila privlačna, prenosi Večernji.hr.

 

Kleopatra je znala kako da se dopadne svima Foto: forumancientcoins.com
Sali En Ašton sa Univerziteta Kembridž koristila je slike drevnih artefakata, uključujući prsten iz Kleopatrine vladavine, te je sve prizore spojila u jedan, a rezultat je daleko od onog kako smo navikli da gledamo Kleopatru.

Kleopatra je rođena u Egiptu, ali njeni preci potiču iz Makedonije i Grčke. Ona je predstavljana na toliko načina da više uopšte ne možemo biti sigurni u to kako je izgledala, ali jedno je sigurno: bila je jedna od najmoćnijih i najinteligentnijih žena koje je svet ikad video, a govorila je čak devet jezika.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here