Miodrag (7) je uzeo doktora za ruku i rekao nam: “Čekajte me tu, vratiću se ja”. Šta ako je poslednji put video naša lica? (FOTO)

 Šta ako nešto pođe po zlu – pitali su se njegovi najbliži dok su u čekaonici strepeli da čuju ishod operacije. Sada je vreme da se uključimo još jednom u njihovu priču

Maleni Miodrag Hadžimurtović (7) iz Sevojna, koji je svakog meseca gubio po procenat vida, zbog čega je pretila opasnost da do 8. rođendana potpuno oslepi, uspešno je operisan na jednoj klinici u Beogradu. Dečaku kome je očna duplja razvijena kao kod odraslog čoveka, dok veličina oka odgovara detetu, premošćen je živac koji sada može da ostvari dodir i da radoznalom mališanu šansu da konačno jasno vidi svet oko sebe.

– Niko nije verovao koliko je bio hrabar. Istraživao je pred operaciju šta će da mu rade, jer mnogo voli naučne programe, te je u klinici samo zapitkivao sestre “kad ćete da mi stavite leptiriće, gde je anestezija?” i kroz svoju ogromnu dioptriju pažljivo pratio kako pripremaju injekcije. Sve ga je zanimalo. Kada je doktor došao po njega, Miodrag ga je uzeo za ruku, okrenuo se ka nama i rekao “Čekajte me tu, vratiću se ja” – srce mi je u tom trenu preskočilo – kaže dečakova baka Miljanka Filipović (64), koja je njegov zakonski staratelj.

Novac za operaciju skupljali su i njegove drugari iz škole u Sevojnu Foto: Privatna arhiva

Šta ako je, dok je davao ovo obećanje, Miodrag poslednji put video naša lica? Šta ako nešto pođe po zlu, pitali su se njegovi najbliži, mama, baka i stric, dok su u čekaonici strepeli da čuju ishod operacije.

Srećom, sve je prošlo i više nego uspešno, baš kako su doktori obećali. U bolničkoj sobi, dečaka koji raste bez oca sačekalo je još jedno divno iznenađenje.

Problemi sa vidom pojavili su se jako rano, ali svi su mislili da je dete samo razrooko Foto: Privatna arhiva

– Dok je ležao sa zavojima na očima, ušetala je u sobu njegova bivša hraniteljka, Anka Vukmanović.Miodrag je kod nje boravio od 11. meseca do nakon drugog rođendana, kada sam ga ja uzela, ali smo ostali u kontaktu. Ušla je i rekla “Mile moj, došla sam da te vidim”. On je okrenuo pokrivene oči u pravcu njenog glasa: “Ankice moja, ti si meni došla”. Taj njihov zagrljaj nikada neću zaboraviti. Hvala joj neizmerno na podršci i ljubavi – kaže baka Miljanka, koja je zbog unuka napustila udoban život u Australiji, nakon što je dečak oduzet od njene ćerke, kada ona zbog bolesti više nije mogla da radi i brine se o sinu.

Od kako je bio beba, Midorag je morao da nosi flastere na očima, ali ove je zavoje jedva čekao da skine Foto: Privatna arhiva

Iza gaza koje je dečak silno želeo da skine, krile su se modre i krvave oke, ali kada se vratio kući, otoci su počeli da čile. Miodrag ne dozvoljava da ga na terapije iko podseti, te kapi sam odbrojava i stavlja. Naočare mu mnogo smetaju, te ih non-stop pomera i krivi, kako bi razaznao šta je pred njim. 

Dečak još uvek ne raznaje jasno, ali sada barem ima šanse Foto: Privatna arhiva

– Glavni deo smo pregurali, ali sada kreće borba za postoperativne procedure. Za niz terapija skidanja dioptrije laserom potrebno je još između 150.000 i 160.000 dinara. Samo tako će on biti potpuno izlečen, a mi ne znamo kada će nakon kontrole, lekar naložiti da se sa tim počne. Opet moramo da se oslonimo na pomoć dobrih ljudi, jer sa mojom penzijom ova nam je suma nedostižna. Znam da je sezona godišnjih odmora i da će to ići teže nego ranije, ali zahvalne smo, i moja ćerka i ja, za svaki dinar pomoći. Imamo vere – kaže ova baka.

Svi koji žele da ovom dečaku pomognu da konačno progleda, to mogu učiniti uplatama na žiro račun:

Banka Intesa dinarski račun 160-5800100474888-05

Erste banka devizni račin IBAN RS35340000003239068550 na ime Miljanka Filipović, Milivoja Marića 34 B, 31205 Sevojno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *