MISLILI STE DA KADA DOBROVOLJNO DATE KRV NIŠTA NE DOBIJETE ZAUZVRAT: Nemate pojma koliko griješite

Biti donator krvi je sjajna stvar jer ćete tako spasiti mnogo života. 

No, darivanje krvno izuzetno je korisno i za vaše ukupno zdravlje.

Evo nekih od glavnih zdravstvenih prednosti koje dobijate ako redovno darujete krv.

1. Smanjuje rizik od oboljenja jetre i raka

jetra1

Dr Nitin Agarwal, saradnik konsultant, banke krvi i transfuzijske medicinu objašnjava da, iako ne postoje takve studije koje tvrde da davanje krvi smanjuje rizik od oštećenja jetre i pojavu raka, još uvijek ima znakova da darivanje ima pozitivan učinak na jetru. Na primjer, višak željeza u organizmu vrši pritisak na jetru, izazivajući probleme sa jetrom.

krv

Darivanjem krvi vi zapravo stabilizirate količinu  željeza u krvi. Kao rezultat, postoji manji rizik od oštećenja jetre. Treba napomenuti da su depoziti višak željeza u jetri dovode do oksidacije tkiva jetre, te se na taj način oštećuje cijelo tijelo, a u ekstremnim slučajevima može doći do raka. To znači da ako redovno darujete krv, smanjujete rizik od razvoja raka.

2. Pomaže vam da izgubite težinu

stomak

Doniranje  krvi može pomoći u kontroli tjelesne težine.

3. Poboljšava vaše kardiovaskularno zdravlje

srcani-udar

Doniranje krvi na redovnoj osnovi održavat će vam nivo željeza. Doniranje krvi  značajno smanjenje ukupan  rizika od oboljenja srca. Pored toga, doniranje krvi poboljšava zdravlje srca tako što smanjuje rizik od prijevremenog starenja, moždanog udara i srčanog udara.

4. Daje vam osjećaj zadovoljstva

5a2c3f69-dbf0-432d-9c8a-09a60a0a0a67-0-krvna-grupa-690x480

Ljudi koji doniraju krv imaju mentalno zadovoljstvo jer doprinose spasavanju života. Donacija krvi je ključna jer nema savršenih zamjena za ljudsku krv. Kada donirate krv, ona je podijeljena na nekoliko komponenti u skladu sa potrebama pacijenata i može se koristiti od strane različitih primalaca u različite svrhe.

To znači da svaki put kada donirate krv, pomažete tri do četiri osobe i to zaista daje osjećaj sreće i zadovoljstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *