SHARE

Studija Univerziteta u Severnoj Karolini, otkriva da ženama treba više sna nego muškarcima, i to sve zbog svoje sposobnosti da obavljaju više stvari odjednom. Posljedica toga je znatno duži oporavak tela od stresa i umora, nego što je to slučaj kod muškaraca. Istraživači su mogli potvrditi da mozak žena zahtjeva više vremena za “odmor” i oporavak, što je rezultat svakodnevnog obavljanja mnoštva zadataka.
Žene moraju mnogo toga odraditi odjednom: posao, briga o djeci i kući, kupovina, lični život. Istraživanje je takođe pokazalo da žene koje ne spavaju dovoljno, imaju veću vjerovatnoću da pate od depresije, niske tolerancije i bijesa.
Nasuprot tome, nedostatak sna kod muškaraca prolazi i bez ovih posljedica. (Zar nije bolje u ovom slučaju pustiti ih da duže spavaju? 🙂 ) Prethodne studije su povezale manjak sna sa povećanim rizikom od srčanih bolesti, psihičkih problema, upala i moždanog udara.
Naime, nekoliko stručnjaka koji su uključeni u studiju kažu da nedostatak dobrog sna uzrokuje naduvenost ženskog tijela, i samim tim, bolove u mišićima tokom dana. Što više koristite mozak tokom dana, više će vam slobodnog vremena trebati da bi se on oporavio i spremio za novi dan,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here