Edina Kastrati, Foto: Screenshot youtube Vijesti, snimatelj: Borislav GluščevićFOTO: VIJESTI, SNIMATELJ: BORISLAV GLUŠČEVIĆ / YOUTUBE

Jeziv slučaj već dva dana potresa Crnu Goru – mlada majka, Edini Katrati (18), u reku je bacila svog četvoromesečnog sina. Njoj je određeno trodnevno zadržavanje nakon što je priznala da počinila ovaj monstruozni zločin. A kao objašnjenje rekla je da je “sa tim detetom nisu hteli ni otac, ni muž”.

Tužilac je taj postupak Kastratijeve, koja je do prošle sedmice živela sa nevenčanim suprugom V. H. (24) i drugim 18-mesečnim sinom, kvalifikovao kao krivično delo teško ubistvo-ubistvo deteta, za koje je zaprećena kazna od najmanje deset godina zatvora.

– Radi se o detetu koje je staro svega četiri meseca. Katrati je priznala izvršenje krivičnog dela, iznoseći posebno razloge a to je da je imala određene nesuglasice sa svojim suprugom koji je navodno tukao, govorio joj pogrdne reči – rekao je Lukač.

Kako je dodao, Katrati je rekla da više nije htela sa suprugom da živi.

– To je bio razlog da se reši tog deteta – kaže Lukač.

Nahranila dete, zamotala u ćebe i otišla do reke…

Izvor iz istrage ispričao je da je Kastrati, iznoseći svoju odbranu, objasnila da je u petak popodne bebu obukla, nahranila, zamotala u ćebe i otišla iz roditeljske kuće u Plavu.

FOTO: ILUSTRACIJA / SCREENSHOT

Tri dana ranije napustila je sa detetom kuću u selu Hoti kod Plava, gde je živela sa decom, suprugom i njegovim roditeljima.

– To mi je sinulo odjednom, dok je sin spavao. Umotala sam sina u ćebe i otišla do reke. Tu sam ga bacila u talase i kad sam videla da nizvodno pluta, okrenula sam se i vratila – ispričala je Kastrati tužiocu, izražavajući kajanje i žaljenje što je to uradil..

Navodno je saopštila tužiocu da je prvo htela da ga ostavi na nekom putu kojim niko ne prolazi, kako bi tu umro.

– Rekla je da je nisu hteli ni muž, ni otac sa tim detetom – rekao je sagovornik „Vijesti“.

Muža lagala gde je dete

Kastrati se sa mužem V. H. navodno videla nekoliko puta otkad je bacila bebu u reku, jer je poslom bio u Plavu. Njemu su navodno bili sumnjivi njeni odgovori na pitanje gde je dete, pa je prekjuče prijavio njegov nestanak, a Kastrati je uhapšena preksinoć.

Izvor iz istrage je rekao da je ona ranije više puta odlazila od svog nevenčanog supruga koji je sumnjao da je on otac mlađeg deteta, što je navodno bio i uzrok njihovih čestih svađa.

Lukač je Vijestima potvrdio da je tokom izviđaja pretražen teren oko Plavske reke, ali dete još nije pronađeno.

– Nakon isteka tužilačkog zadržavanja doneću naredbu za sprovođenje istrage sa predlogom za određivanje pritvora, a onda sledi i saslušanje većeg broja svedoka, kao i posmatranje osumnjičene od strane lekara odgovarajuće struke – najavio je Lukač.

Nije prijavljivala nasilje

Iz NVO SOS telefon u Plavu Vijestima su kazali da se Edina Kastrati nije javljala toj organizaciji zbog eventualnog porodičnog nasilja.

– Postoji dosta skrivenih slučajeva nasilja. Bilo je i dosta surovih ubistava u ovom kraju, ali ovako nešto još nije zabeleženo. Ne postoji nikakvo opravdanje, pa ni to što Edina ima 18 godina – kazao je sagovornik iz te NVO.