SHARE

Na našim stopalima nalaze se refleksne zone mnogih unutrašnjih organa i pritiskom na njih možemo znatno da unapredimo naše zdravlje. Mi ćemo vam pokazati najvažnije tačke i kako da ih masirate.
– Preporučljivo je da masirate cijelo stopalo, a ne samo određene tačke.Prvo, protegnite i zagrejte stopalo: hodajte bosi po sobi, podignite se nekoliko puta na prste i napravite toplu kupku za stopala.
– Trljajte cijelo stopalo blagim pokretima, a onda pritiskajte svaku aktivnu tačku (3 do 7 sekundi), počevši od prstiju ka peti. Koristite tehnike popur rastezanja (kada masirate prste), kuckanja (sa ivicom dlana), štipanja i trljanja.
– Moguće je da će pojedine tačke biti posebno osjetljive. Zo znači da organi odgovorni za njih nisu dobro, pa njih izmasirajte naročito temeljno.
– Refleksne tačke bolnih organa masirajte tako što ćete ih pritiskati palcem, sa pauzama. Proces ne bi trebalo da traje duže od minuta. Ako sve uradite kako treba, bol će nestati.
– Kontraindikacije za masažu stopala jesu: groznica, poremećaj zgrušavanja krvi, pogoršanja hroničnih bolesti, duboke rane ili povrede stopala.
1. Glavne zone na stopalu

v

I lijevo i desno stopalo podjeljeni su na 5 zona, koje formiraju 4 linije. Svaka zona na stopalu odgovara određenim oblastima na tijelu i organima koji se nalaze u njima.
2. Prva zona

v1

Lokacija i svrha aktivnih tačaka identične su na oba stopala. Refleksije parnih organa (kao što su oči, na primjer), postavljene su na odgovarajućem lijevom ili desnom stopalu.
3. Druga zona

v3

Svrha tačaka razlikuje se na lijevom i desnom stopalu. Refleksnu zonu srca na lijevom stopalu preporučljivo je da masirate u trenucima jakog uzbuđenja ili stresa.

4. Treća zona

v4

Razlikuju se tačke na lijevom i desnom stopalu.
5. Četvrta zona

v5

Lokacija i svrha tačaka u ovoj zoni ista je i na lijevom i na desnom stopalu.
6. Peta zona

v6

Tačke u ovoj zoni identične su i na lijevom i na desnom stopalu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here