Naučnici kažu da majke poljupcima i bukvalno leče svoju decu. Evo i kako

Očigledan bi odgovor bio zato što se između mame i bebe već stvorila jaka emocionalna veza, ali postoje i drugi biohemijski razlozi za to – a ti razlozi jasno nam govore da bismo češće trebali verovati unutrašnjoj mudrosti našeg tela. Baš kao što naša tela znaju roditi bez da razumeju sve detalje procesa, tako i biološki sistemi tela imaju složenu društvenu međuigru između mame i bebe.

Kada životinja dobije mladunče, videćete da većina životinjskih majki puno vremena provede ližući potomstvo. Time ona upošljava svojih pet čula pa upoznaje ukus, miris, dodir, zvuk i sliku svog mladunčeta. Time – drugim rečima – mladunče postaje stvarno njeno.
Kada majka rodi u idealnijim uslovima, nakon nekog vremena ona počinje izvoditi svojevrsna “smirujuća” ponašanja. Miluje dete, istražuje mekoću njegove kože, broji i mazi prstiće na rukama i nogama. Verovatno gleda kome beba liči.Primećuje boju kose i očiju te važne fizičke funkcije. Uskoro će naučiti razlikovati plač svoje bebe među plačevima svih drugih beba. Kada se nagne poljubiti bebu, upit će i njen miris, a kroz poljubac će naučiti i kakav beba ima “ukus”.
I na taj način se zaista mama i beba emocionalno zbližavaju.

Ali to nije sve. Ljubljenje bebe čini čuda za povezivanje i emocionalnu bliskost, ali i za zdravlje. Kada majka ljubi bebu, ona uzima uzorak patogena s bebinog lica. To su patogeni koje će beba kušati. Patogeni ulaze u majčine sekundarne limfne organe kao što su krajnika i stimuliše se proizvodnja B ćelija specifičnih za te patogene. Te B ćelije potom prelaze u majčino mleko gde potiču imunitet beba.
Majčino mleko na mnoge načine podstiče imunitet deteta, ali ne pomoću antitela koja se stvaraju tokom trudnoće. Bebe trebaju antitela koja ih štite od sveta sa kojim su u dodiru. Ljubljenje bebe tako postaje važnom aktivnošću jer majčinom telu pomaže utvrditi koji tačno patogeni trebaju bebinu imunitetu.
Ljubite ih što više jer oni tako brzo rastu 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *