NE BACAJTE POLOMLJENE KERAMIČKE PLOČICE: evo kako da napravite originalne i jeftine ukrase za dom (URADI SAM)

Ova tradicionalna tehnika zahvaljujući blistavim efektima koje stvara ritam kamenčića uvek ostavlja bez daha jer je svaki rad unikatan. Poigrajte se i vi sa osnovnim vidom mozaičke dekoracije!

Fantastični ukrasi za dom: ramovi za slike, dekorativne vaze i originalne saksije mogu se napraviti vrlo lako i od vrlo jeftinih materijala.

Treba vam malo veštine i običan alat koji sigurno već imate u kući. Za izradu dekorativnog mozaika potrebni su vam kamenčići i staklići (ili ostatak keramičkih pločica), čekić, lepak za pločice (ili drvofiks), masa za fugovanje i sunđer.

Ako koristite keramičke pločice, najpre ih umotajte u peškir, pa ih izlomite čekićem. Površinu premažite lepkom za pločice (može i drvofiks), pa složite željeni motiv, praveći razmak između kamenčića od 3-4 mm. Ostavite da se suši jedan dan. Nanesite u međuprostor fug-masu, pa dok je još vlažna, sunđerom uklonite višak.

 

Ram za sliku ukrašen je staklićima u dve boje, u naizmeničnim nizovima.

Mozaik od stakla u boji na saksijama dopunjen je pužićima i školjkicama, koje su takođe atraktivan detalj.

Grupisanjem oblika i boja postignut je lep efekat bordure na vazi – ovakvu borduru možete izvesti na bilo kojoj keramičkoj posudi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *