SHARE

Nije sve što raste u prirodi za jelo, a za mnoge od ovih stvari ste mislili da su zdrave

Jesti povrće od korena do vrha je odličan način da se unesu najbolje hranljive materije i što više vitamina, ali treba znati da neke namirnice nije poželjno jesti na takav način jer sadrže otrovne delove.

5 jestivih namirnica sa skrivenim otrovnim delovima:

1. Krompirovi izdanci

Krompir potiče iz iste porodice kao i otrovno velebilje, pa ne čudi što neki delovi te biljke nisu jestivi. Toksična materija, solanin, se najviše nalazi u izdancima i stabljikama krompira, zbog čega biste te delove uvek trebali da odstranite pre nego što počnete da pržite ili pečete krompir. Solanina ima u zelenom krompiru, pa izbegavajte da jedete plodove koji ispod kore imaju zelenkastu nijansu.

U izdancima krompira se nalazi toksična materija solanin

2. Listovi paradajza

Evropljani su strahovali od paradajza hiljadama godina, a počeli su da jedu tu namirnicu tek u 18. veku. Jedan od razloga se skriva u lišću, koje sadrži toksične materije solanin i tomatin. Solanin i tomatin mogu izazvati probleme sa želucem ako se konzumiraju. U većim količinama lišće paradajza može imati fatalne posledice.

 Lišće paradajza sadrži toksične materije solanin i tomatin

3. Seme jabuke

Semenke u jabukama sadrže male količine amigdalina, a to je supstanca koja se u kontaktu sa probavnim enzimima pretvara u cijanid. Jaka ovojnica ovih semenki sprečava da se otrov ispusti u organizam, ali je zato jako važno ne gristi semenke jabuke. Od semenke jedne jabuke vam neće biti ništa, tegobe izazivaju velike količine, ali ako ste u dilemu, uvek je bolje da ih ne jedete.

Semenke u jabukama sadrže male količine amigdalina, supstancu koja se pretvara u cijanid

4. Lišće rabarbare

Stabljike rabarbare u kombinaciji sa slatkim jagodama predstavljaju odličnu kombinaciju za letnji desert. Lišće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu i antrahinonske glikozide koje imaju dejstvo otrova na ljudski organizam kada se probave. Simptomi zavise od količine probavljenog lišća, a mogu varirati od želudačnog bola i povraćanja do ozbiljnijih napada.

Lišće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu i antrahinonske glikozide koje imaju dejstvo otrova

5. Lišće i cveće patlidžana

Patlidžan je još jedna vrsta povrća kod koje treba biti pažljiv kada se konzumira. Lišće i cveće tog ukusnog ploda sadrži solanin, koji je otrovan, pa treba izbegavati uživanje u tim delovima patlidžana.

 Lišće i cveće patlidžana sadrži solanin, koji je otrovan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here