Obratite pažnju: Evo šta BOJA URINA govori o vašem zdravlju

Moglo bi se zvučati čudno, ali svaki put kad odete u WC, imate priliku provjeriti svoje zdravlje. Provjeravajući boju mokraće, možete vidjeti je li vaše tijelo dobro ili ako trebate posjetiti liječnika.

Zvuči jednostavno, zar ne? Sada samo trebate znati moguće razloge (ozbiljne ili ne) iza svake boje.

Narančasta

Neki protuupalni lijekovi (azulfidin), hemoterapijski lijekovi imogu izazvati narančastu boju. Prekomjerna potrošnja vitamina B2 ili beta-karotena (mrkve) također može biti razlog. Ako niste bili izloženi ni jednom od gore navedenih, onda:

Pijte više vode.

Dehidracija može uzrokovati visoku koncentraciju urina od tamno žute do narančaste boje. Za samo nekoliko sati, trebala bi se vratiti normalna čista žuta boja.

Provjerite oči.

Ako primijetite bilo kakvu žućkastu boju u bjelinama vaših očiju, narančasti urin može biti znak da vaša jetra ne funkcionira ispravno. Trebali biste odmah dogovoriti sastanak s liječnikom.

Ružičasta i crvenkasta

Vjerojatno je uznemirujuće vidjeti crvenkasti ili ružičasti urin, ali to nije nužno ozbiljno jer bi to moglo biti uzrokovano hranom ili lijekovima. Prije panike, pogledajte razloge iza ove boje.

 • Hrana: Ako ste jeli ciklu, kupine ili rabarbaru onda nemate što brinuti. Neki od spojeva koji te namirnice čine crvenim izlučuju se u mokraći nakon što bubrezi obave svoj posao. Obično se čistiti do sljedećeg dana. Ako se to ne dogodi, trebali biste dogovoriti posjet kod liječnika.
 • Lijekovi: Određeni antibiotici (kao što su Rifadin i Rimactane) koji se koriste za liječenje tuberkuloze mogu pretvoriti mokraću crvenkastu. Fenazopiridin, koji se koristi za liječenje infekcija mokraćnog sustava, i laksativi koji sadrže sennu također mogu biti razlozi za ružičastu boju.
 • Krv: Krv u mokraći može biti znak infekcije mokraćnog sustava, bolesti bubrega, kancerogenih ili ne-karcinogenih tumora, mjehura ili bubrežnih kamenaca. Ako vidite krvne ugruške ili druga tkiva u urinu, odmah se obratite svom liječniku. Stručnjaci naglašavaju da je to rijetkost, ali nedovoljno dijagnosticirano.Zelena ili plava

  Moglo bi biti šokantno vidjeti ovu boju, ali je rijetka i može biti uzrokovana:

  • Namirnice: jeli ste umjetno obojenu hranu ili šparoge, ništa se ne brinite. Očistit će se za jedan ili dva dana.
  • Lijekovi: Neki lijekovi (poput amitriptilina, indometacina i propofola) mogu uzrokovati promjenu boje.

  Pažnja: Ako niste bili izloženi ni jednom od gore navedenih, kontaktirajte svog liječnika. Zelena boja može signalizirati rijetku infekciju mokraćnog sustava uzrokovanu bakterijama Pseudomonas. Ovu boju također može uzrokovati bubrežni kamenac.

  Smeđa

  Ako vidite smeđe nijanse u mokraći, to može biti znak dehidracije. Među hranom koja može pretvoriti urin u smeđu boju su rabarbara i fava grah. No, bolje je da je provjerite, pogotovo ako pijete puno vode, ali boja se ne mijenja. Smeđi urin može ukazivati ​​na probleme s jetrom i bubrezima.

  Pažnja: Ako je vaš smeđi urin praćen abdominalnom boli, osipom i napadajima, postoji velika mogućnost genetskog stanja. Također, krv koja postaje smeđkasta kada se raspada,  može biti znak ozbiljnijeg stanja poput tumora

  Pjenasti urin

  S vremena na vrijeme je pjenasti urin normalan i obično je posljedica brzine uriniranja. Ali ako se stalno ponavlja, i tokom dužeg vremena, trebali biste posjetiti svog liječnika.

  Pjenušav urin može biti znak proteina u mokraći, a to treba stručnu procjenu je povećana količina može signalizirati ozbiljan problem s bubrezima.

  Transparentan

  Ako je vaš urin potpuno proziran, to je znak da pijete previše vode. To može uzrokovati određene rizike, od kojih je najvažnije razrjeđivanje soli u vašem tijelu, a to dalje može stvoriti problematičnu kemijsku neravnotežu u vašem tijelu. Trebao bi razmisliti o pijanju manje vode.

  Blijedo žuta, prozirno žuta, tamno žuta

  Te boje znače da nemate što brinuti. Idealno, vaš urin bi trebao biti blijedo zlatne boje. Imajte na umu jedno zlatno pravilo: ako izgleda kao limunada

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *