Od migrene do otkazivanja bubrega i raka: Ovo su štetni uticaji ruževa za koje žene moraju da znaju

Ruž za usne je simbol elegancije, lepote i stila.

Teško možemo da zamislimo da odemo na neku žurku ili posao, a da nismo adekvatno našminkane i da nemamo adekvatan ruž na usnama. Ali, kako nanošenje ruža može da se odrazi na naše zdravlje?

Iako nanosimo ruž samo na usne, on dospeva u naš otganizam i može da ima loš uticaj na naše zdravlje. Veštačke boje u ruževima mogu da dovedu do iritacije kože i pojave alergija. Pored boja, veštački mirisi koji su dodati ruževima mogu takođe da izazovu štetne alergije.

Teško da možemo videti neku damu da ne nosi fantastičan ruž na usnama. Foto: Pixabay.com

Konzervansi koji se koriste u proizvodnji ruževa utiču na rad unutrašnjih organa, dok ukusi izazivaju migrene i povišeni krvni pritisak. Parafin koga iam u skoro svim ruževima taloži se u plućima, bubrezima i limfnim čvorovima, dok vazelin isušuje kožu, dok lanolin utiče na rad stomaka i creva.

Neki sadrže teške metale poput hroma, kadmijuma, olova, mangana i aluminijuma koji mogu da oštete mozak i nerve. Mogu da izazovu otkazivanje bubrega i povećavaju rizik od raka. Najvećem riziku izložene su trudnice. Teški metali mogu da utiču na razvoj fetusa i da izazovu neurološke i kognitivne probleme.

Kako biste smanjile štetan uticaj ruža za usne, nakon nanošenja prislonite papirni ubrus na usne i tako odstranite višak ruža koji bi inače završio u vašem organizmu. Stručnjaci savetuju i da češće perete zube u toku dana ako koristite ruž za usne. Najbolji izbor su ruževi sa prirodnim sastojcima.Kad god možete koristite balzame za usne koji su bezbojni, ali su i veoma bezbedni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *