OTKRIVEN DUGO CUVANI TRIK ZA USPJESNO BIRANJE NAJSOCNIJE LUBENICE, NA TOME SE ZAHVALITE OVOM ISKUSNOM FARMER!

Mnogi ce se sloziti da ne postoji voce koje bolje moze ugasiti ljetnu zedj od lubenice.
Iako smo navikli za lubenicu reci da je voce, ona je zapravo kategorisana kao povrce, jer dolazi iz porodice bundeve i tikve.

Iako lubenice mozemo pronaci u korpama supermarketa tokom citave godine, najbolje je konzumirati u ljetnom periodu jer tada sadrzi pregrst hranjivih sastojaka.

Lubenica je nenadmasiv izvor vitamina A i C kao i magnezija i kalija, pored toga sadrzi mnogo vode pa je odlican saveznik u borbi protiv dehidracije tokom vrelih ljetnih dana.

1. Vazno pravilo je da lubenica mora biti pravilnog oblika

Potrebno je izbjegavati lubenice koje su u principu nepravilnog oblika, imaju kvrgice po sebi, ili su udubljene i ostecene.

Uvijek birajete lubenicu bez mekih tacaka i vidnih ostecenja kore.

2. Provjerite tezinu lubenice

Zrela lubenica je uvijek teza od one koja jos uvijek nije sazrela. Dodatna tezina je odlican pokazatelj da je lubenica puna vode, a uz to i socnosti kao i ukusa. Ako imate mogucnost dobro bi bilo da uzmete nekoliko lubenica iste velicine i kupite najtezu medju njima.

3. Trazite zutu tacku na vasoj lubenici

Lubenice uvijek imaju zutu tacku a nekada i mrlju na strani na kojoj su lezale na zemlji. Sto je ta mrlja veca i intenzivnije zute boje, to je lubenica zrelija. U svakom slucaju, definitivno izbjegavajte lubenice koje imaju skroz bijelu mrlju jer to znaci da su prerano ubrane, tako da je velika vjerovatnoca da cete pogrijesiti u izboru.

4. Kucnite od koru lubenice

Vecina obozavatelja lubenice polaze zakletvu na ovaj jednostvan trik. Kucnite na koru lubenice i proucite zvuk, ako je zvuk dubok ali prazan, to znaci da je lubenica odvec spremna za jelo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *