SHARE

Čini se da nam se nadimanje dešava onda kada najmanje očekujemo.

Bilo da ste netolerantni na neku hranu ili samo umete da preterate kada je hrana u pitanju, nadimanje stomaka se dešava svima nama.

Naduti stomak može da ukazuje na širok spektar problema i da dovede do neprijatnog osećaja i manjeg samopouzdanja, a uzrok varira od osobe do osobe. Ono što je primećeno jeste da se češće javlja kod žena.

Problem sa nadimanjem je svakodnevica poznate blogerke Mejv Mejden koja pati od sindroma preosetljivog stomaka, ali i od policističnih jajnika koji dovode do nadimanja.

Njene iskrene fotografije na kojima pokazuje svoj stomak pre i posle oticanja dopao se velikom broju ljudi zbog čega ona ima nebrojeno mnogo fanova. Svoje iskustvo podelila je sa svima u knjizi “Pobedite nadimanje”u kojoj je ispričala svoju priču i otkrila kako se ona ishranom i vežbanjem bori ptotiv nadimanja. Upozorila je sve da se iza nadimanja možda krije ozbiljan zdravstveni problem, zbog čega moramo ozbiljno da se posvetimo našem zdravlju.

– Jedna od pet osoba pati od sindroma preosetljivog stomaka, a jedna od 10 žena od sindroma policističnih jajnika. Mnogi od nas su netolerantni na hranu, ne spavaju dovoljno, a tu je i stres. Nadimanje izaziva fizičku neprijatnost i čini se da se uvek dešava kada ne treba, objasnila je ona.

Žene koje imaju sindrom policističnih jajnika pate od nadimanja jer konzumiraju namirnice koje sadrže ugljeni hidrat rafinirani šećer koji se teško vari. Tu spada veliki broj vrsta povrća kao što je pasulj, klice, brokoli, kupus i karfiol. Ovo povrće dovodi do pojave gasova.

Mejden savetuje da umesto ovih koristimo složene ugljene hidrate kao što je kinoa i slatki krompirumesto kuskusa i čipsa, papaju umesto lubenice i da pijemo bademovo mleko umesto kravljeg mleka. Savetuje da jedemo losos i smeđi pirinač, a da sami pravimo sladoled od banane i bademovog mleka.

Nadimanje možete sprečiti pravilnom ishranom, ali je neophodno i baviti se određenom fizičkom aktivnošću. Samo 10 do 15 minuta vežbanja može da učini čudo za naš stomak.

– Bilo da trčite na traci, šetate psa ili radite HIIT trening većina vežbi pomoći će vam da se rešite gasova i pokrenete vaš sistem za varenje. Jedan od najvećih razloga zašto je nas sistem usporen kada smo na odmoru je taj što se opustimo i fizički nismo aktivni. Zbog toga nam treba neki mali trening koji će naša creva držati aktivnim, savetuje blogerka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here