Ovo je NAJZDRAVIJA POZA za spavanje, niste ni svjesni koliko LIJEČI!

riznajte, spavanje spada u jednu od vaših omiljenih dnevnih aktivnosti kojoj se sa izuzetnim zadovoljstvom prepuštate kad god za to imate luksuz.

Znamo koliko vam je kvalitetan san bitan i da od njega zavisi koliko će uspješni biti vaši dani, zato vam otkrivamo koja je to ubjedljivo najbolja poza za spavanje, koja će vam donijeti višestruku korist kada je vaš organizam u pitanju.

spavanje
Poboljšava rad limfnog sistema

Limfni sistem je jedan od glavnih odgovornih sistema za izbacivanje toksina i štetnih materija iz organizma. Glavni kanal ovog sistema prolazi sa lijeve strane grudnog koša i zato spavanje na lijevom boku poboljšava njegov rad omogućavajući i slobodan protok hranljivih materija do ćelija cjelokupnog organizma.

spavanje
Poboljšava rad slezine

Zahvaljujući spavanju na lijevom boku i vaša slezina bolje radi. Slezina je najveći organ u limfnom sistemu i nalazi se sa lijeve strane. Spavanje na lijevom boku olakšava njen rad. Za to je zaslužna gravitacija koja poboljšava cirkulaciju i ubrzava čišćenje organizma od štetnih materija.
Poboljšava probavu

Spoj tankog i debelog crijeva nalazi se sa lijeve strane. Kada ležite na levoj strani olakšan je protok materija iz tankog u debelo crijevo. pa vaš probavni sistem bolje funkcioniše utičući na efikasnije pražnjenje crijeva.

maska-za-spavanje
Sprječava gorušicu

Ako patite od česte pojave gorušice trebalo bi da počnete da spavate na lijevom boku. U ovom položaju želudac se nalazi ispod srčanog sfinktera koji povezuje jednjak sa želudcem. Ovo sprječava vraćanje sadržaja želudca kroz jednjak i pojavu onog neprijatnog peckanja u grlu.
Sprječava preopterećenje jetre

Jetra se nalazi sa desne strane, pa spavanje na desnom boku može da utiče na opterećenje ovog organa. Zato je prav izbor položaj na lijevom boku koji će to spriječiti.

spavanje
Olakšava rad srca

Spavanjem na lijevom boku lijeva strana srca koja prima krv iz pluća i šalje je dalje u organizam daleko efikasnije radi, pa ćelije primaju veću dozu kiseonika i brže se obnavljaju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *