SHARE

Oduvek nas muči pitanje kako olakšati proces čišćenja, a još važnije kako ga učiniti dovoljno efikasnim. Srećom, postoje neki malo poznati trikovi koji će vam pomoći da vam odeća i kuća duže ostanu čistim i svežim. Pogledajte ove neverovatne ideje zbog kojih vam više nikada neće pasti mrak na oči kada čujete reči čišćenje, pranje i ribanje. Sigurno smo da ćete biti oduševljeni.

1. Možete dezinfikovati dušek pomoću spreja

Pitate se kako da dušek na kome provodimo značajnu količinu vremena učinimo svežim? Naravno, ne možemo ga oprati. To možete prepustiti agencijama za čišćenje, ali gornje slojeve dušeka možete lako očistiti sprejom koji sadrži alkohol i vodu u razmeri 1:2. Usisajte dušek i onda ga naprskajte alkoholnim sprejom. Pustite da se osuši. Alkohol će dezinfikovati gornji sloj i ubiti sve bakterije koje stvaraju loš miris.

2. Pesak za mačke držite u frižideru kako bi mirisao sveže

Pesak za mačke držite u frižideru kako bi mirisao sveže

Foto: brightside.me
Pesak za mačke dobro upija mirise. Ako ga stavite u kutiju, a kutiju u frižider, on će dugo mirisati sveže. Čak i kada je sva hrana u frižideri sveža, nekada mešavina mirisa stvara neprijatan miris. Najbolji izbor je silicijumski pesak, dok mineralni neće imati nikakvog efekta.

3. Kako da savršeno operete blender

Kako da savršeno operete blender

Foto: brightside.me
Prosto je: sipajte malo vode i deterdženta za sudove u blender i uključite ga na kratko. Nakon toga, samo ga isperite.

4. Posoljen grejpfrut može da očisti naslage kamenca

Posoljen grejpfrut može da očisti naslage kamenca

Foto: brightside.me
Ova neobična kombinacija će vam pomoći da se rešite naslaga kamenca u kupatilu. Isecite grejpfrut na pola, stavite so na jednu polovinu i istrljajte kadu i slavine.
Budite oprezni: koristite sitnu so kako ne biste oštetili površine.

5. Veš će vam biti snežno beo ako koristite posebnu tabletu za veš mašinu

Veš će vam biti snežno beo ako koristite posebnu tabletu za veš mašinu

Foto: brightside.me
Kako bi vam bela odeća bila bela, potopite je u sledeću mešavinu: pomešajte deterdžent za pranje i izbeljivač u jednakim količinama zajedno sa tabletom za veš mašinu.
Potopite veš na kratko u ovu mešavinu, a onda ga normalno operite. Možete koristiti i samo tabletu, ali onda ćete morati da je rastvorite, a veš operete veoma toplom vodom.

6. So će sačuvati boju vaše odeće

So će sačuvati boju vaše odeće

Foto: brightside.me
Kako biste povratili boju svojoj odeći, dodajte pola čaše soli u veš mašinu ili ručno operite veš u toj mešavini. Boje će ponovo biti jarke.

7. Tajna brzog čišćenja podova

Tajna brzog čišćenja podova

Foto: brightside.me
Kako biste uspešno očistili lajsne i teško dostupna mesta, koristite metlu. Umotajte je u mikrofiber krpu i očistite podove. Ovo će vam oduzeti samo nekoliko minuta.

8. Tiganj za prženje će vam trajati dva puta duže ako ga ne operete odmah

Tiganj za prženje će vam trajati dva puta duže ako ga ne operete odmah

Foto: brightside.me
Najlakši način da upropastite površinu tiganja jeste da ga perete dok je još uvek vruć. To će dovesti do sagorevanja ostataka hrane u njemu, pa će biti teško očistiti masne fleke. Sačekajte da se tiganj dovoljno ohladi, a onda ga operite.

9. Kocke leda će vam pomoći da se rešite tragova nameštaja na tepihu

Kocke leda će vam pomoći da se rešite tragova nameštaja na tepihu

Foto: brightside.me
Kako biste izravnjali površinu tepiha kada na njemu ima tragova nameštaja, možete koristiti led. Stavite kocke leda na oštećena mesta i ostavite ih preko noći. Tepih će brzo upiti vodu i tragovi će nestati. Tajna ove metode je činjenica da ovaj efekat nastaje postepeno, pa samo sipanje vode na tragove neće pomoći.

10. Možete očistiti držač za noževe pomoću usisivača ili fena

Možete očistiti držač za noževe pomoću usisivača ili fena

Foto: brightside.me
Korišćenje usisivača ili fena je najefikasniji način za čišćenje držača za noževe. Rupe najpre očistite tankom žicom, a ostatak prašine uklonite fenom podešenim na najjači režim. Ovo radite u blizini sudopere ili lavaboa kako biste izbegli nered.

11. Očistite roštilj pomoću luka

Očistite roštilj pomoću luka

Foto: brightside.me
Masnoću sa roštilja lako ćete ukloniti pomoću crnog luka. isecite luk na pola i nabodite ga viljuškom. Istrljajte rešetku dok je vruća. Crni luk će efikasno očistiti roštilj, a hranu učiniti ukusnijom.

12. Obična kreda će ukloniti masne fleke sa odeće ili tapeta

Obična kreda će ukloniti masne fleke sa odeće ili tapeta

Foto: brightside.me
Kreda efikasno uklanja masne fleke bez obzira gde se nalaze – na zidu ili tkanini. Istrajte masne fleke komadom krede i sačekajte 5 minuta. Nakon toga, obrišite ta mesta mokrom tkaninom. Ako su mrlje uporne, ponovite nekoliko puta.

13. Zlatni nakit očistite pomoću piva

Zlatni nakit očistite pomoću piva

Foto: brightside.me
Kako bi zlatni nakit ponovo izgledao kao nov, očistite ga krpom natopljenom u svetlom pivu. Rezultati će biti odmah primetni ako je nakit od čistog zlata. Ne koristite ovu metodu na nakitu sa dijamantima kako ga ne biste uništili.

14. Lako ćete ukloniti nalepnice sa novih stvari pomoću fena

Lako ćete ukloniti nalepnice sa novih stvari pomoću fena

Foto: brightside.me
Nalepnice sa cenama na novim stvarima, čak i one koje je nemoguće skinuti, lako ćete odlepiti ako ih najpre zagrejete fenom na minut ili dva. Sada ih možete lako skinuti bez ikakvih tragova.

15. Ljuske od jajeta možete iskoristiti za čišćenje vaza i flaša

Ljuske od jajeta možete iskoristiti za čišćenje vaza i flaša

Foto: brightside.me
Flaše sa uskim grlom možete očistiti pomoću ljuski od jaja. Stavite ljuske u bocu i dodajte malo deterdženta za sudove. Promućkajte i ostavite tako nekoliko minuta. Prospite mešavinu i dobro isperite bocu.
Image source: brightside.me

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here