SHARE

Kao što već znate, ljudi nisu savršeni. 23% muškaraca i 19% žena priznalo je da je varalo partnera. Međutim, druge cifre su interesantnije. 70% parova koji su posećivali terapeuta nakon nevere, ostalo je zajedno. Mi ćemo vam otkriti kako da radite na svojoj vezi da biste ponovo zadobili poverenje svog partnera. Evo preporuka koje psiholozi često daju parovima u kojima se dogodila prevara. Kako i muškarci i žene varaju, ove preporuke će biti korisne za oba partnera.

1. Ne pokušavajte da umanjite bol

Osoba koja je doživela izdaju, mora da zna kako se to desilo. Kada pokušavate da pošteno odgovorite na sva pitanja, možda ćete nesvesno sakriti neke detalje. Možda ćete dati i neke uopštene odgovore i nećete osećati da lažete.
Međutim, vaš partner će osetiti ako nešto pokušate da sakrijete. Neki detalji koji se mogu pojaviti vremenom, pretvoriće život vašeg partnera u noćnu moru. Tako će slika onoga što se desilo dugo ostati u njihovoj glavi.
Međutim, izbegavanje razgovora nije dobra ideja. Nemojte ništa kriti. Kako biste savladali ovo teško vreme morate osetiti bol, u suprotnom rane neće zaceliti. Ne pokušavajte da umanjite patnju, jer je vreme najbolji lek.

2. Recite celu istinu

Recite celu istinu

Foto: brightside.me
Poverenje u vezi je veoma krhko. Ako ste jednom uhvaćeni u laži, najbolje je da kažete partneru celu istinu. 
Poverenje ćete najbolje povratiti ako učinite vezu potpuno transparentnom. Ovo važi i za najmanje detanje. Ako idete sa prijateljem na piće u klub, recite partneru. Ne izmišljajte manje “opasne” lokacije da kažete partneru.

3. Ne napadajte

Ne napadajte

Foto: brightside.me
Osobi koja mora da zaradi poverenje neće biti lako. Slušanje negativnih reakcija usmerenih ka njima postaće njihova realnost na početku puta. Oba partnera moraju ovo da prevaziđu.
Ne napadajte. Kada kažete partneru “Ni ti nisi sjajan/na”, pokušavate da opravdate sebe. To je savršeno normalna reakcija. Međutim, razmislite šta ćete zauvrat dobiti. Partnerov bes je razumljiv. Ne govorite mu zlobne stvari ako želite da sačuvate, a ne da uništite vezu.

4. Ne igrajte uloge optuženog i tužitelja

Ne igrajte uloge optuženog i tužitelja

Foto: brightside.me
Kada je najgori deo (priznanje prevare) završen, nastupa najteži deo. Ako ste odlučili da ostanete zajedno, ne igrajte uloge optuženog i tužitelja. Ovo ponašanje ne gradi poverenje već ima suprotan rezultat.
“Tužitelj” će uvek pokušavati da pokaže svoj bes, smišljaće nove zadatke i pitanja za onog koji je uništio poverenje. “Optuženi” će se truditi da mu se oprosti i biće ljut svaki put kada u tome ne uspe.
Najbolja odluka u ovakvoj situaciji jeste da ostanete mirni i kažete partneru da ste spremni da radite na vezi, ali stalno podsećanje na grešku neće pomoći.

5. Ne uključujte druge ljude

Ne uključujte druge ljude

Foto: brightside.me
Oboje ste doneli odluku da ostanete zajedno nakon izdaje, pa ste oboje i odgovorni. Zbog toga ne bi trebalo da uključujete druge ljude u proces: prijatelje, rođake ili decu.
Isto važi za oba partnera. Razgovor o onome što se desilo mora da se vodi bez treće strane. Jedina osoba koja sme da bude prisutna jeste porodični terapeut.

6. Dajte partneru više pristupa

Dajte partneru više pristupa

Foto: brightside.me
Dopustite partneru uvid u lične delove vašeg života: društvene mreže, poruke, pozive. Ako ste odlučili da budete iskreni, nemate šta da krijete. Ovaj korak će pomoći partneru da se smiri i da vam više veruje.
Vremenom, shvatiće da nema potrebe da vas proverava sve vreme. Kada se poverenje u potpunosti obnovi, potpuno će prestati sa tim.

7. Pravite simbolične gestove

Pravite simbolične gestove

Foto: brightside.me
To može biti nešto što vas je oboje činilo srećnim kada ste tek počeli da se zabavljate i bili srećni.
Možete ići u bioskop kasno uveče, šetati prakom ili hraniti golubove u jezeru. Dok radite takve stvari, ne optužujte jedno drugo i ne razmišljajte o onome što se desilo. Ovo će vam pomoći da stvorite nove uspomene zajedno.
Za one koji vole nešto ekstremnije, postoje opcije: idite zajedno na putovanje ili se preselite u drugi grad ili zemlju. To je veliki emotivni potres i može biti novi početak za oboje.

8. Ne očekujte momentalni oproštaj

Ne očekujte momentalni oproštaj

Foto: brightside.me
Ne očekujte da vam se odmah oprosti i ne pritiskajte partnera. To neće voditi dobrom. Najbolje je da počnete da primećujete partnerova osećanja i potrebe. Bol kroz koji prolazi je veoma jak i neće odmah nestati. To je normalno.
Kada partneri odluče da sačuvaju vezu nakon prevare, moraju biti spremni na to da će biti drugačije nego ranije i teže da budu zajedno nego na početku. Međutim, statistika koja tvrdi da 70% parova ostane zajedno nakon prevare, daje partnerima nadu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here