POSJETILI SU NAJSTARIJU OSOBU NA SVIJETU PA DOBILI NAJTUŽNIJE ODGOVORE: ‘Moj život je kazna’

Ne veseli se svom nadolazećem 129. rođendanu najstarija žena na svijetu, a ističe da je joj je svaki dan kazna…

Ruskinja, Čečenka Koku Istambulova kaže da u svojem dugom životu nije doživjela ni jedan sretan dan i nema pojma kako joj je uspjelo poživjeti ovako dugo.

Na njenom pasošu pod datum rođenja upisano je 1. juli 1889, ali ova žena još uvijek prilično razgovijetno govori, kreće se i hrani, no vid je pomalo napušta. Tokom života izgubila je nekoliko djece uključujući i sina koji je umro kad mu je bilo šest godina. Jedina preživjela kći Tamara, umrla je prije pet godina kad su joj bile 104 godine.

pasos

‘Preživjela sam ruski građanski rat i dolazak boljševika, Drugi svjetski rat i naciste koji su nas protjerali u Kazahstan i Sibir zbog optužbi za suradnju sa Staljinom. Sjećam se kako su u tenkovima prolazili pored naše kuće. To je bilo strašno. Najgore nam je bilo u Kazahstanu jer su nas tamo mrzili. Svaki sam dan sanjala o povratku kući, no rad u vrtu mi je pomogao da ne mislim toliko na to.’

Sjeća se i razdoblja pod strogim islamskim pravilima koja su nalagala vrlo čedno odijevanje, a njena sljedeća izjava je jako tužna.

”Žao mi je što već nisam umrla. Cijeli sam život naporno radila i nikad nisam imala vremena za uživanje ili zabavu. Kad sam radila, dani su mi brzo prolijetali, no sad kad više ne mogu raditi, jako se sporo vuku

 

A 10. maja ove godine objavljeno je u Baselu je, uz parolu “Starenje je nedostojanstveno” i Betovenovu Odu radosti (zbog dugo priželjkivane smrti) eutanaziran australijski naučnik David Goodall.

Naučniku se ostvarila želja da umre dostojanstveno i po svom nahođenju, ali je za to morao da iz rodne Australije ode preko pola svijeta u Švicarsku.

Goodall nije bio bolestan, ali je naglašavao kako je sve slabiji i sve više u nemogućnosti da živi kako je nekad živio. Penzionisan je tek u 102. godini, kao najstariji naučnik u radnom odnosu. Ovaj uvaženi botaničar i ekolog je CNN-u rekao da njegov život više nije vrijedan življenja, izrazivši nadu da će njegova priča dovesti do legalizacije asistiranog umiranja u drugim zemljama. Otac četvoro djece i deda 12 unučardi, ali i dugogodišnji član grupe koja se zalaže za eutanaziju, objašnjavao je da je prestao da uživa u životu prije pet ili 10 godina, djelimično zbog sve slabije pokretljivosti i gubitka vida.

naucnik

Tamo je, uz medicinsku pomoć, sebi oduzeo život u 105. godini.

Dan prije toga je na konferenciji za štampu veselo otpjevao nekoliko taktova “Ode radosti” iz Betovenove Devet simfonije.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *