Prirodni lekovi: Rešite se zubobolje za pet minuta

Najčešće se javlja noću, jer je tokom noći telo u stanju mirovanja i više krvi dolazi do bolnog područja pojačavajući pritisak na živce.

Naravno, poseta zubaru je neizbežna (preporučujemo vam da, kad se pojavi zubobolja, lekara odmah potražite), ali donosimo vam nekoliko prirodnih lekova koji će sigurno pomoći u umanjenju bola.

Led

Naslonite led na područje zahvaćeno bolom. Bol će se u većini slučajeva odmah smanjiti jer je led odličan za smanjenje bola na nervnim završecima.

Kamilica

Tradicionalno sredstvo koje smanjuje upale. Sveža kamilica je pritom delotvornija od stare i suve. Potrebno je napraviti male vrećice, natopiti ih hladnom ili toplom vodom po želji i nekoliko minuta držati na bolnom mestu u ustima.

Beli luk

Beli luk je svakako najpoznatiji lek naših starih, koji su koristili kao analgetik i anestetik. Upravo zbog tih svojih svojstava izvrstan je prirodni lek za umanjenje zubobolje. Pripremite oblogu koju ćete napraviti tako što sitno naseckani luk stavite u papirnu maramicu i potom ga dodatno izgnječite rukama kako bi se oslobodilo što je moguće više željene stvari. Oblogu držite nekoliko minuta na bolnom mestu na obrazu. Takođe ukoliko možete da izdržite pokušajte komad luka da zgnječite i stavite preko bolnog zuba. Bol će sigurno da se umanji već nakon nekoliko trenutaka.

Lavanda i sirće

Kašičicu sušene lavande prelijete sirćetom i držite nekoliko minuta u ustima. Tečnost nikako ne smete da progutate.

Alkohol

Skupine bakterija uzrokuju upale koje može ublažiti upravo alkohol. Pritom se alkohol ne pije nego se koristi isključivo za ispiranje kako bi se zub dezinfikovao, a bakterije uništile.

So

U malo tople vode otopiti što je moguće više soli. Pazite da slučajno tečnost ne progutate, jer je preslana.

Sušena nana

Mali snop listova sušene nane stavite oko bolnog zuba i držite oko 15 minuta. Nana ima dvostruko delovanje, izvlači upalni proces na površinu i deluje umirujuće.

Karanfilić

Prah karanfilića: Prvo isperite usta toplom slanom vodom. Uzmite prstohvat karanfilića i stavite na desni kod zuba koji vas boli i između obraza.

Ceo karanfilić: Uzmite dva ili tri karanfilića i stavite ih u usta blizu područja koje vas boli i sačekajte da malo omekšaju. Nakon što omekšaju lagano ih (koliko vam zubobolja dozvoljava) žvaćite kako biste pustili još njegovih lekovitih ulja.

Ulje karanfilića: Ovo je možda i najefikasniji način za korišćenje karanfilića protiv zubobolje. Potrebno vam je: ulje karanfilića, štapići za uši ili loptice od vate, pola kašike maslinovog ulja. Pomešajte nekoliko kapi ulja karanfilića s pola kašike maslinovog ulja. Kuglicu vate umočite u tako pripremljeno ulje i stavite je na bolno mesto lagano pritiskajući.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *