Ruskinja, Brazilac i Amerikanac obožavaju Srbiju: Znaju za koga navijaju večeras i otkrili su zbog čega bi Brazil trebalo da se plaši (FOTO)

U susret predstojećem meču razgovarali smo sa dvojicom stranaca koji dolaze sa različlitih strana, ali jedan deo godine žive u našoj zemlji i na svakom koraku se trude da je ispromovišu na najbolji način

Fudbalska reprezentacija Srbije večeras igra važan meč sa repezrentacijom Brazila na Svetskom prventsvu u Rusiji. Ovaj meč se sa nestrpljenjem očekivao još od početka Mundijala 2018, a našoj reprezentaciji je veoma važan jer ako pobede Brazil mogu da se plasiraju u osminu finala.

Iako se reprezentacija Brazila prema mišljenju stručnjaka i nije baš dobro pokazala u dosadašnjem toku takmičenja, ona ipak važi za jednu od najboljlih na svetu, čiji reprezentativci igraju u najboljim klubovima širom planete.

U Srbiji zbog ovog susreta vlada velika euforija, a utakmica će se uprkos lošem vremenu sigurno gledati u brojnim kafićima širom Srbije. Navijači polažu velike nade u naše Orlove, a za pobedu će svi navijati do poslednjeg daha.

U susret predstojećem meču razgovarali smo sa dvojicom stranaca koji dolaze sa različlitih strana, ali jedan deo godine žive u našoj zemlji i na svakom koraku se trude da je ispromovišu na najbolji mogući način.

Reč je o Brazilcu Tijagu Fehejri (Thiago Ferreira) i Amerikancu Čarlsu Kateru (Charles Cather) . Oni već nekoliko godina žive i rade u našoj zemlji. Zaljubili su se u nju na prvi pogled, a naši ljudi, tradicija i kultura su ih oduševili.

U tu grupu smo dodali i jednu damu, Ruskinju iz Moskve Jelenu Natikinu (Elena Natykina), urednicu sajta “Krasota Balkan”. Jelena je zbog svoje ljubavi prema našoj zemlji, kao i celim Balkanskim poluostrvom, napravila sajt posvećen baš ovom predelu, njegovoj kulturi, kuhinji, modi…

Tijago bi voleo da u sledeću fazu prođu i Srbija i Brazil Foto: Privatna arhiva

Tijago neumorno promoviše turizam naše zemlje kako bi što više i domaćih i stranih turista obišlo Srbiju za koju tvrdi da je bogata prirodnim lepotama. Nije mu bilo teško da nauči i srpski jezik, a obožava da piše isključivo ćirilicom.

On je ponosan član upravnog odbora udruženja „Srbija za mlade“ koje se bavi omladinskim turizmom, ali je suosnivač agencije „TalasTravel”, preko koje na srpske destinacije dolaze organizovane grupe turista iz egzotičnih zemalja poput Brazila i Čilea.

Kada smo ga pitali za koga će navijati na večerašnjem meču Srbija-Brazil, Tijago je odgovorio da će navijati za Kostariku.

– Ako Kostarika pobedi Švajcarsku onda Srbija može da pobedi Brazil i da onda prođu i Srbija i Brazil u sledeću fazu. To bih najviše voleo. Zato sam ja uvek tako i navijao. Mada iskreno mislim da su male šanse da se to desi, ali u slučaju da Kostarika ne pobedi Švajcarsku, onda moram da navijam pre svega za svoju rodnu zemlju, za svoj Brazil.

Kod nas fudbal ima veliku tradiciju i ako mi ne prođemo u drugu fazu, biće to ogromna tuga i velika katastrofa. Za Srbiju je već uspeh što su igrali na Svetskom prvenstvu – kaže Tijago.

Voleo bi da večeras pobedi Kostarika, jer to olakšava put Srbiji Foto: Privatna arhiva

On misli da Srbija ima šanse da pobedi Brazil, ali da neće biti lako.

– Vi vrlo solidno igrate. Samo je potrebno da se igrači fokusiraju i da ne izgube nadu. Tako da mislim da postoji šansa. U slučaju da Brazil ispadne, ja bih bio jako razočaran, kao i cela zemlja. Kada je Brazil u pitanju, ali i fudbal na Svetskom prvenstvu, od njega se očekuje da će doći makar do polufinala.

Mi smo vrlo optimistični da će Brazil ove godine da pobedi, a ako Brazil sada ispadne, svi će biti jako razočarani – iskren je Tijago.

Iako sam kaže da nije neki stručnjak za fudbal, smatra da Brazil na ovom prvenstvu igra OK.

– Mislim da smo u ovom meču protiv Kostarike bili stalno u napadu, imali smo prilike za gol i baš sam bio zadovoljan kako smo igrali. Što se tiče Srbije, isto mislim da ste itekako dobro igrali. Borili ste se protiv Švajcarske, šeste najbolje reprezentacije na svetu i stvarno vam svaka čast. Izdržali ste do samog kraja.

Tijago misli da i Brazil i Srbija igraju dobro na ovom prvenstvu Foto: Privatna arhiva

Oni su dali taj gol baš na kraju i to je bilo veliko razočarenje. Baš sam navijao da Srbija pobedi ali to se nije desilo. Svaka čast kako ste igrali – kaže on.

Kada je reč o tome koji naš reprezenativac može da zada muke velikom Nejmaru, Tijago kao iz topa odgovara.

– Nejmar treba da se čuva Matića, Mitrovića… Vi imate visoke i jake igrače, tako da ste itekako velika opasnost Nejmaru i celoj reprezentaciji Brazila. Mislim da ste vi borci, da volite sport i da se borite. Jaki ste, tako da moramo da se čuvamo – kaže on.

Utakmicu će večeras gledati u Londonu, ali ističe da mu je mnogo žao što nije u Srbiji pa da može da gleda sa svojim prijateljima.

– Tako ću ovde u Londonu da nađem neke Brazilce pa ću nekom pabu da pratim utakmicu – kaže na kraju Tijago.

Ako Brazil ispadne to će za njega biti veliko razočarenje Foto: Privatna arhiva

Čarls Kater je Amerikanac koji živi i radi u Novom Sadu. Jedan deo godine provodi i u SAD. Njegova priča u Srbiji je počela 2010. godine kada je došao ovde na dvonedeljni odmor. Od tada se njegov život drastično promenio, a on kaže da oseća da ovde apsolutno pripada.

Kada je reč o večerašnjoj utakmici Srbija-Brazil, Čarls nam je rekao sledeće.

– Utakmica počinje oko 14 časova ovde u Masačusetsu. Mislim da Srbija ima šanse. Brazilski tim nije igrao u skladu sa njihovim očekivanjima, a Srbi će biti veoma gladni pobede, nakon što su izgubili protiv Švajcarske. Moja predviđanja su da će Srbija pobediti sa 2-1.

Čarls će navijati za Srbiju večeras Foto: Privatna arhiva

– Brazilski fudbaleri su jedni od najboljih na svetu, ako ne i najbolji na celom svetu, ali mogu budu pobeđeni, što smo videli ove godine. Mislim da će ravnoteža u srpskoj reprezentaciji pomoći da se savlada Brazil. Srbija je imala loše momente u utakmici sa Švajcarskoj, ali je mogla da je dobije.

– Ja sam ovde u Nentaketu u Masačusetsu sa 50 srpskih studenata iz grupe Work and Travel. Bićemo zalepljeni za televizore i telefone tokom čitave utakmice. Sergej Milinković-Savić će prema mom mišljenju biti najdominantniji igrač tokom utakmice. Napred Srbija! Navijamo za vas ovde iz SAD – kaže Čarls.

Iz SAD će bodriti našu reprezentaciju Foto: Privatna arhiva

Lepa Ruskinja Jelena iz Moskve navija za našu zemlju i veruje da će Srbija pobediti Brazil večeras.

– Danas je izuzetan dan! Prošli put bila potpuna katastrofa. Mislim da u fudbalu nema mesta za politiku. Sada verujem da Srbija mora da pobedi, jer srpska reprezentacija ima inspiraciju. Moskva je trenutno puna srpskih zastava.

Kod nas je veoma popularna rečenica: “Srbi i Rusi su braća zauvek”, a sada imam osećaj kao da sam u Srbiji – kaže ona.

Lepa Jelana će utakmicu gledati u srpsko-ruskom društvu Foto: Privatna arhiva

Što se tiče igre Brazila u dosadašnjem toku takmičenja, Jelena ističe da je Brazil za nju uvek bila država carica fudbala, ali da se nada da će Srbija ovog puta odneti pobedu.

– Ovaj Mundijal je pun iznenađenja. Šalimo se da u Moskvi postoj neki paralelni univerzum. Srbi su rekli: “Na njihovu sambu, mi ćemo naše kolo!” – kaže ona.

Jelena misli da su se Srbi do sada veoma dobro pokazali. Ona će večeras utakmicu da gleda u srpko-ruskom društvu, u jednoj fan zoni ispred Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov.

Veruje da će Srbija da pobedi Foto: Privatna arhiva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *