SNIMAK O KOME BRUJI REGION: SRBI zapjevali “Đurđevdan”, pojavili se HRVATI i napravili…

Da, upravo tako!

Predstavnici kulturno-umjetničkog društva “”Abrašević” iz Pančeva ovih dana nalaze se na Siciliji gdje učestvuju na Međunarodnom festivalu folklora.

Ekipa iz Srbije spontano je zapjevala “Đurđevdan”, a nedugo zatim pojavile su se i njihove kolege iz Hrvatske koje su odmah zastale i pridružile se pjevanju.

Nakon “Đurđevdana” uslijedila je pjesma “Lipe cvatu”, pa onda i “Miljacka” i “Nije život jedna žena”, a združene ekipe su zaigrale i kolo. Sve ovo izazvalo je veliku pažnju prolaznika naročito kada su se, jedna pored druge, zavijorile i zastava hrvatske i Srbije.

“Ova dva snimka govore više od riječi. Ansamblu Abrašević, u toku svoje pjesme koja se pjevala sponatno, pridružio se ansambl iz Hrvatske. Dalje ništa više neću pisati, dobro pogledajte ova dva snimka. Posebno ih namjenjujem političarima. Ovo je jedna od mnogih lekcija koju bi bilo dobro da naučite od ove omladine. Prolazili su danas Italijani i pitali: “Srbi i Hrvati,pjevaju zajedno?” Da”, stoji na Facebook stranici KUD “Abrašević” gdje su se snimci prvo i pojavili online.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *