SHARE

S početkom nove školske godine društvene mreže su preplavile fotografije djece koja su prvi put sjela u školske klupe nakon ljetnog odmora. Stručnjaci za sigurnost upozoravaju roditelje da to ne bi smjeli raditi. 

s8

”Prije nego što ponosni roditelji podijele fotografije prvog dana škole svoje djece na društvenim mrežama, trebali bi razmisliti o posljedicama koje to može imati”, upozorio je britanski stručnjak za sigurnost Raj Samani.

 

s7

Kaže kako takve fotografije sadrže informacije o školi koju dijete pohađa, lokaciji, djetetovom imenu pa čak i datumu rođenja djeteta, a što je prilično opasno ako dođe u ruke predatora.

s1

”Roditelji moraju dvaput promisliti što dijele na društvenim mrežama. Neka provjere sigurnosne postavke i tko im je prijatelj prije nego što bude prekasno”, dodaje Samani.

Iznio je nekoliko savjeta kojima bi se roditelji trebali poslužiti kako bi djecu sačuvali od potencijalnih opasnosti kojima ih izlažu objavama.

s2

1. Promislite prije objave

ss

Prije nego što objavite fotografiju djeteta, obratite pozornost na to da se na slici ne vidi datum rođenja, adresa, školska uniforma, financijske informacije ili lozinke. Zapitajte se je li u redu da neznanac vidi bilo koju informaciju s fotografije.

2. Onemogućite lociranje

s5

Mnoge društvene mreže će uz objavu dodati i s koje lokacije je sadržaj postavljen. Roditelji bi se trebali pobrinuti da im je ta opcija isključena kako ne bi otkrivali položaj. To je posebno važno kad objavljujete fotografije s odmora.

3. Zaštitite profil

s3

Roditelji bi trebali dijeliti fotografije i statuse samo s odabranom publikom. Sve što se objavi, ako ne uredite postavke privatnosti, postaje javno. Ako i obrišete, ne znači da je nestalo.

4. Postavite jasna pravila među prijateljima, obitelji i djecom

s4

Budite jasni s osobama iz okoline oko toga kako ćete se osjećati u vezi s objavljivanjem fotografija djece.

Takva pravila će pomoći da izbjegnete neželjene situacije u kojima drugi dijele fotografije vašeg djeteta bez dozvole.

5. Pitajte za dozvolu

s6

 

Prije nego što objavite fotografiju djeteta, pitajte ga za dozvolu. Budite spremni da će vas odbiti. Uvijek promislite o tome kako će ta objava djelovati na vaše dijete u budućnosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here