ZBOG NJIH VAM NIJEDNA DIJETA NE POMAŽE: 7 fatalnih grešaka zbog kojih se gojite tokom noći

Višak kilograma koje pokazuje vaga ne samo da stvara frustraciju, već može da izazove i brojne zdravstvene probleme. Prema istraživanjima, prekomerna težina povećava rizik od preuranjene smrti. Međutim, odgovor na iznenadno dobijanje na težini možete naći u vašoj večernjoj rutini. Ako ste svesni razloga koji se kriju iza dobijanja kilograma, možete preduzeti mere opreza i izabrati zdraviji način života.

1. Ispijanje kafe kasno u noć

Ispijanje kafe u sitne sate remeti naš san, pa kafu konzumirajte najmanje 6 sati pre nego što odete na spavanje. Naučnici takođe povezuju hlorogenu kiselinu koja se nalazi u kafi, sa dobijanjem kilograma. Pokušajte da zamenite kafu biljni čajem ili još bolje, toplom vodom.

2. Nedovoljno sna

Nedovoljno sna

Foto: brightside.me
Zdrava količina sna je 7-8 sati tokom noći i ako ga nemamo dovoljno, javljaju se mnogi zdravstveni problemi. Studije su pokazale da postoji veza između manjka sna i negativnih promena u metabolizmu. Još jedan odlučujući faktor može biti što nedovoljno sna dovodi do umora i samim tim, manjka fizičke aktivnosti.

3. Manjak fizičke aktivnosti

Manjak fizičke aktivnosti

Foto: brightside.me
Vežbanje i fizička aktivnost igraju ključnu ulogu u gubitku kilograma, jer ubrzavaju metabolizam i sagorevanje kalorija. Ključno je da vežbate svakog dana čak i najumerenije, jer samo šetnja od 15 minuta svakog dana, pomoći će vam da sagorite dodatnih 100 kalorija. To je 700 kalorija nedeljno i oko 5 kilograma godišnje.

4. Koristite elektronske uređaje uveče

Koristite elektronske uređaje uveče

Foto: brightside.me
Studije su pokazale da je korišćenje elektronskih uređaja koji emituju plavo svetlo uveče, povezano sa poremećajem sna i eventualnim dobijanjem kilograma. Ov uređaji remete proizvodnju melatonina, hormona odgovornog za regulisanje ciklusa spavanja. Umesto da surfujete društvenim mrežama pre spavanja, čitajte knjigu ili slušajte opuštajuću muziku.

5. Podešavate alarm da kasnije ustanete

Podešavate alarm da kasnije ustanete

Foto: brightside.me
Verovali ili ne, istraživanje je pokazalo da ljudi koji se izlažu sunčevim zracima rano ujutru, imaju manji indeks telesne mase od onih koji ustaju kasno. Dokazano je da samo 20-30 minuta prirodnog spoljašnjeg svetla, utiče na indeks telesne mase. Zbog toga, ustanite rano i idite na trčanje!

6. Okruženi ste pogrešnom bojom

Okruženi ste pogrešnom bojom

Foto: brightside.me
Plava boja stimuliše opuštanje i stoga, bolji san. To je takođe boja koja suzbija apetit, dok boje poput crvene ili narandžaste, čine da se osećate energičnim i gladnim. Dakle, razmislite o boji u koju ćete od sada krečiti sobu.

7. Užine kasno u noć

Užine kasno u noć

Foto: brightside.me
Svi znamo za pravilo da ne valja jesti nakon 18 časova, ali to nas ne sprečava da kasno večeramo ili jedemo grickalice u ponoć. Studije su pokazale da kasni obroci dovode do dobijanja težine. Takođe, povećavaju holesterol, nivo insulina i negativno utiču na naše hormon markere. Upamtite da ćete se sigurno ugojiti ako unosite više kalorija nego što sagorevate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *