Doktor mu rekao da neće preživljeti. Sinan se odrekao svega, ali još nije…

Bio je na rubu života, mnogi su se molili i borili na svoj način za njegovo ozdravljenje, a ponovni povratak Sinana Sakića u svijet muzike i koncerata mnoge njegove fanove obradovao je, a njemu dao neku novu životnu snagu. A mnogi su mislili Sinan nikad više zapjevati neće…
-Vjeruj mi, da su svi koji su tako mislili, bili u pravu. Doživio sam i proživio sam pakao, od kliničke smrti pa do svega što ide uz to. Ali, onaj odozgo koji sve to promatra i odlučuje pustio me da još malo živim, ali sa drastično promjenjenim životnim navikama. Ja mislim da niko bolje fanove nema od mene i ja sam im od srca zahvalan, srećan što ih imam. Kada mi je trebala krv, to je bila invazija mojih fanova, ko će prije da je da. Ugrađeni su mi i neki stentovi, tako da se momentalno ne mogu baš požaliti. Ide i guram nekako – priča nam Sinan.
Vašom bolešću spojili ste znane i neznane, sve vjere i nacije, baš kao i pjesmama koje pjevate. Kako gledate na to?
-To je nešto što me stalno tjera na plač, kada se svega toga sjetim, kada čitam danas šta su sve pisali, nudili. To je osjećaj koji niko osim mene ne može da shvati, doživi. Ja sam oduvijek kao osoba bio staložen, tih, sve i svakog sam poštovao od onog najbogatijeg do najsiromašnijeg. Čovjek sam koji nikad nije prošao pored nekoga da mu nije dao ili pomogao. Bio sam uvijek staložen, bio sam na zemlji tokom cijele karijere, a koja traje evo već 40 godina. Ja jednostavno ne volim moje kolege koje mnogo vilene, koji se podignu do visina, ja sam takvim neću i ne želim da se družim. Takvi nisu u mom fazonu i životnim parametrima. Jednostavno, takav sam čovjek, ako mogu učinit ću ti sve u životu, ako ne mogu neću ti odnemoći. To su valjda ljudi prepoznali i vidjeli u meni svih tih godina, pa su bili spremni i da meni pomognu kad mi je bilo najteže.
A, po pitanju porodice?
-Mogu da kažem da sam najsrećniji čovjek na svijetu. Imam ženu, moju Sabinu sa kojom sam 37 godina zajedno. Ona je nemoguća, neopisiva, jedinstvena. Sabina je bila uz moju postelju, sada vodi računa o mojoj ishrani, jako je stroga po tom pitanju. Ja skoro ne smijem više ništa da jedem, osim špinata, mrkve, cvekle, pa ponekad kažem da ću umrijeti od gladi, ali Sabina me jednostavno tjera naprijed i daje mi svu snagu i ljubav. A, tu su naravno i moja djeca, unučad.
Da se opet rodite, kakav bi život živjeli?
-Pa, da ti iskreno kažem, živio bi isto kao i u ovom životu, ali ne bi upotrebljavao i konzumirao alkohol u ovim količinama. Svi koji budu ovo čitali, a posebno omladina, od srca bi im preporučio da se odmaknu od tog zla. Ja sam proživjeo jedan teški pakao na zemlji u mom ovom životu. Od najvećeg glamura do najveće bijede. Djeco čuvajte se, jer onaj odozgo kaže: “Možeš koliko hoćeš, ali ne možeš dokle hoćeš“. Čuvajte zdravlje, jer to je jedina stvar koja se ne može kupiti. Ja nemam dušmanina, a da imam ni njima to ne bi poželio.
Kako su na Vašu bolest reagovale kolege sa estrade?
-Iskreno ja i dok sam bio u punoj snazi nisam se mnogo družio sa pjevačima, vidimo se na koncertima, pozdravimo se, popijemo neko piće, odradimo svoj posao i svako na svoju stranu. Imao sam neku manjinu njih, ali kada sam se razbolio, nema ko nije zvao od njih i na tome sam im zahvalan. Hvala svima koji su učestvovali u borbi za moj život.
Da li ste razmišljali o transplantaciji jetre?
-Nisam htio da idem na transplataciju, jer ko može meni da garantuje da ja neću poslije toga umrijeti za par dana. Meni je jedan profesor doktor rekao da neću živjeti duže od mjesec dana ako ne uradim transplataciju, ja nisam pristao i evo sada razgovaram sa tobom. Rekao sam mu na to, da me baš briga, a ako mi je suđeno, neka umrem. On je to rekao prije godinu dana, a sada kaže da imam pedest posto šanse za preživljavanje, a meni su sada 62 godine. Svakako ne želim da živim kao kornjača.
Tokom Vaše bolesti mnogi su snimali covere Vaših pjesama, šta mislite o tome?
-Znam i upoznat sam sa tim. Pitali su me šta mislim o pjesmi „Da se opet rodim“ koju su snimili Mirza i Ivana, a ja kažem, ma pustite djecu neka snimaju, svi oni to lijepo urade na svoj način. Podržavam ja svačiji rad. Neka svako uzima moje pjesme i neka snima, baš me briga.
Svega ste se odrekli, ali cigareta ne…?
-E, to vala ne mogu, pa da je ne znam šta. Ali, činjenica je da sam smanjio i cigarete, nekada po dvije tri kutije na dan, a danas deset cigareta. Znate kako se kaže, čuva Bog Sinana svog.
Nedavno Vas je Mile Kitić sa suzama u očima spominjao?
-Znam i želim da sve to zaboravim, da izgladimo naše odnose. Čim se prvi put sretnemo, zagrlit ću ga i poljubiti kao brata i nastaviti tamo gdje smo stali.
Imate u planu snimanje neke nove pjesme?
-Imam namjeru snimiti jednu novu pjesmu, a i jednu duetsku sa Šabanom Šaulićem, poslije toga jedan CD i mislim da će to biti sve od mene u mojoj karijeri po pitanju snimanja i izdavanja CD-a. Kad kod odem kod nekog da snimim nešto novo, svi mi kažu, šta će tebi više nove pjesme. Kažu mi da sam ja enciklopedija.
IZVOR:Expresstabloid

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *