6 znakova da odmah morate posjetiti ginekologa!

Mnoga istraživanja ljekara pokazala su da je zaista teško trpiti bolove u periodu menstruacije, pa se također mnogi slažu da je neophodno taj dan odmarati i ne raditi nikakve poslove.

Stoga, po ovim istraživanjima zaposlene žene imaju pravu da ‘taj bolni period’ u mjesecu odmaraju.

Vjerovatno bilježite u vašem menstruacijskom kalendaru sve promjene koje vam se dešavaju, ali ova pitanja možda vašeg ginekologa nikad niste pitali, a zanima vas.

Prema tome, neki od znakova da u vaša menstracija odnosno, bolni ciklus ukazuje na ozbiljniji zdravstveni problem su ovdje:

Teško krvarenje.

Ako je krvarenje jako da morate istodobno koristiti više proizvoda, poput tampona i jastučića, to može biti pokazatelj tumora fibroida, kaže profesor Taraneh Shirazian, pomoćnik profesora opstetrije i ginekologije na Medicinskom fakultetu NYU , Također može biti znak hormonske neravnoteže, poput sindroma policističnih jajnika ili abnormalnosti štitnjače, kaže dr. Dweck. Posavjetujte se sa svojim liječnikom kad god mislite da pretjerano krvarite, ali pogotovo ako je više nego obično za dva ili više ciklusa, preporučuje dr. Shirazian.

0bol3

Vrlo lagano krvarenje.

Razdoblje koje jedva zvuči kao blagoslov, zar ne? Može biti, ako je to već neko vrijeme vaš normalni protok (što se može dogoditi ako koristite kontracepcijske tablete), ali može također nagovijestiti poremećaj štitnjače ili ožiljak u maternici, kaže dr. Dweck. Ponekad je i trudnoća (ili ektopična trudnoća u kojoj se oplođeno jaje nekako drži izvan maternice), budući da super-svjetlosni periodi ne mogu biti “razdoblja”, već prolazno krvarenje, upozorava dr. Shirazian.
menstruacija
Nepravilna razdoblja od jedne do druge menstruacije.

“Ako ste uvijek imali nepravilne menstruacije, to bi vam moglo biti normalno”, kaže dr. Shirazian. Ali ako to nije tipično za vas i iznenada se javlja nekoliko mjeseci zaredom nepravilno, pitajte svog ginekologa  o mogućnosti sindroma policističnih jajnika ili problema sa štitnjačom.

Preskočena razdoblja.

“To može biti crvena zastava”, kaže dr. Dweck. Kao i uvijek, prije isključite trudnoću, a zatim procijenite svoju razinu stresa. “Ponekad, ako ste izgubili težinu i ako ste pod stresom, može spriječiti vaše jajnike da ovuliraju”, kaže dr. Dweck. Ako ni gubitak težine ni stres nije problem, obratite se svom liječniku o mogućnosti prolaktinoma, prilično rijetke bolesti koja uključuje benigni tumor  koji zahtijeva lijekove, a ponekad i operaciju.

Strašni grčevi.
0bol2

“Uzroci zdjelične boli su razni, ali endometrioza ili ciste na jajnicima mogu biti krivi”, kaže dr. Shirazian. Fibroidi, ili benigni tumori, također bi mogli biti krivac, kaže dr. Dweck. Liječenje može biti jednostavno, uz tabletu, pa razgovarajte sa svojim ginekologom o opcijama i dobiti će dijagnozu za vaše grčeve.

Stalna promjena raspoloženja.

Unatoč svim lošim osobinama  PMS-a, ogromne emocionalne promjene nisu nužno vezane uz vaš ciklus; oni bi se mogli povezati sa stresom ili depresijom i treba vam se ukazati pomoć za liječenje antidepresivima, kaže dr. Dweck. Preporučuje se razgovarati o vašem raspoloženju s vašim liječnikom.

0bol1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *