GRAĐANIN ŠOKIRAN: “ŽENA I JA SMO OTKRILI DA NAS PRISLUŠKUJU! EVO KO…”

Građanin Bosne i Hercegovine (puni identitet poznat redakciji portala Doznajemo.com) ostao je šokiran, jednako kao i njegova supruga, kad su shvatili da ih – po svemu sudeći – bez ikakvog dopuštenja špijunira neka od velikih Internet kompanija, a kako bi bolje plasirali svoje oglase!?
Nije, naravno, nikakva tajna da veliki igrači na Internetu pokušavaju profilirati svoje korisnike, da bi što ciljanije plasirali oglasne poruke – ali ovaj slučaj izdvaja to što muškarac i žena iz Sarajeva nisu koristili Internet, niti neki od servisa, već je vrlo moguće da su mikrofoni njihovih uređaja korišteni da bi se prisluškivali privatni razgovori, prenosi “Doznajemo“.
– Moja supruga je prije nekoliko dana vozila automobil na redovni servis. Rekli su tamo da trebamo promijeniti disk pločice i žena i ja samo razgovarali o tome.
Nismo ništa pretraživali na Internetu, slali e-mail ili imali bilo kakvu online aktivnost u vezi toga.
I, gle čuda, odjednom mi se počela, kada odem na Internet pojavljivati reklama za disk pločice, kakva se nikad do tada nije pojavila. Nema šanse da je ovo slučajnost – smatra ovaj građanin.
Da vrlo moguće nije riječ o slučajnosti, svjedoči i tekst kojeg je danas objavio Zimo. Oni pišu kako je godinu dana star video Nevila Bleka upravo podigao veliku prašinu jer je taj korisnik YT-a, čini se, dokazao da Fejsbuk putem aplikacije na Vašim telefonima ipak prisluškuje o čemu razgovarate, čak i kada uređaj nije aktivan, u prvom redu zato kako bi mogao prilagoditi reklame koje Vam prikazuje.
Ukratko, Blek i njegova supruga su napravili vrlo jednostavan test, pa jedno kraće vrijeme u blizini iPhonea naglas spominjali “mačju hranu“, uprkos tome što nemaju kućnog ljubimca.
No, uskoro su se na njihovim profilima počeče prikazivati reklame koje su se odnosile na prehranu mačaka, a od subote do jutros na društvenim mrežama se oglasilo na stotine ljudi koji tvrde da su primijetili identičan fenomen.
Kompanija, međutim, oštro demantira ove navode.
Šta vi mislite o ovome, da li ste primetili nešto slično i da li verujete u ovo?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *