SHARE


Predstavnici JP Elektroprivreda BiH i Javnih servisa (BHRT i RTV Federacije BiH) potpisali su poslovni Ugovor o naplati RTV takse putem računa za električnu energiju, što je izazvalo različite reakcije javnosti.
Dok jedni podržavaju ovakav vid naplate RTV takse, sa druge strane su oni koji smatraju da je ovakva odluka protuzakonita.
Prema Zakonu o javnom RTV servisu BiH, građani su obavezni da plaćaju RTV taksu, a prema Zakonu o zaštiti potrošača BiH, račun za pružanje usluge mora se dostaviti posebno za svaku uslugu.
Kontaktirali smo Ured ombudsmana za zaštitu potrošača, koji su nam potvrdili da su u posljednje vrijeme zaprimili povećan broj obraćanja potrošača u vezi pravne osnovanosti naplate RTV takse putem računa za električnu energiju.
– Zakonom o javnom RTV servisu Bosne i Hercegovine propisano je da domaćinstva ili pravna lica plaćaju taksu na posjedovanje tv ili radio prijemnika. Također, istim Zakonom je propisano da naplatu taksi mogu vršiti javni RTV servisi putem vlastitih službi ili taj posao povjeriti na ugovornoj osnovi drugim pravnim licima ( javna preduzeća,agencije i sl.) uz prethodnu odluku Odbora Sistema, koji donosi odluku o načinu naplate RTV takse. (Član 18 stav (1) Zakona o javnom RTV sistemu BiH).
Članom 36. Stav 2. Zakona o zaštiti potrošača u BiH (Službeni glasni BiH“BR.25/06,88/15) propisano je da se računi za pružanje usluga isporuka energije, telekomunikacione, komunalne i dr. usluge (RTV i sl.) potrošačima moraju dostaviti posebno za svaku od usluga. Prema istom Zakonu o zaštiti potrošača u BiH pružanje usluga je u režimu ugovornog odnosa – kazali su.
Naglasili su i kako je Institucija ombudsmana preuzela aktivnosti i obratila se relevantnim tijelima, kao i Odboru Sistema da li postoji predmetna odluka o načinu naplate, ali nisu dobili povratnu informaciju.
– Institucija za zaštitu potrošača u BiH preduzima mjere kako bi ishodila traženo izjašnjenje od Odbora Sistema, a sve u cilju da bi se ishodovalo jedinstveno rješavanje po pitanju naplate taksi koje bi bilo provodivo u praksi – kazali su iz Ureda ombudsmana za zaštitu potrošača.
Nemaju nikakav registar,ako imate kuću i vikendicu ili štalu i na njima imate posebne satove i čekove za struju doći će vam tri RTV takse za jednu osobu.. Znači nebuloza,sigurno gledate TV u štali.
Građani su izrevoltirani opet,plaćaju samo struju u bankama,svađaju se u elektrodistribuciji.Evo jednog zanimljivog statusa:
A što se tiče TAKSE O ZAKONU ZA JAVNE SERVISE
U prevodu FTV,BHT I RTRS ili ti analogni programi koje možeš analogno uhvatiti okrećući antenu,riblju kost prema Bašigovcima ili RTRS prema Piperima. To je zakonska taksa za jedan narod i za odliv mozgova. Znači samim tim što nemaš ili imaš TV ili samim tim što gledaš ili ne gledaš javne servise a živiš u Federaciji dužan si uz naplatu električne energije platiti taksu za javne servise. A zašto? Zato što im treba para,a kao i u svakoj državi imaš uređen javni servis sa savremenom opremom za 1887 godinu.Zato što na FTV imaš sljedeći program : Dnevnik 1,Viza za Budućnost 156 epizoda 432 repriza,Lud zbunjen normalan 345 epizoda 999 put premijerno,Dnevnik 23,Federacija danas i federacija plus, te ponekad premijerno filmovi poput Gori vatra,U zlatnoj dolini i za Bajram koncert Safeta Isovića,što se tiče sporta imamo par dobrih informacija kad Bosna igra i da neće prenositi. Što se tiče BHT a na ćirilici ispisanom ima 45 Dnevnika,dokumentarni program iz 1445 godine i nekoliko Turskih serija iz 2004 godine do pola. A RTRS je vlasništvo gospodina,baš gospodina Milinovića koji sprema poučni film o Radovanu Karadžiću njihovom proglašenom heroju,te na istom servisu možete gledati svaku utakmicu reprezentacije Srbije ili novoproglašene kvazireprezentacije Republike Srpske. O nacionalizmu i profesionalnom novinarstvu nemam riječi,jedan politički neovisan čovjek kao Bakir 60 minuta postaje Bakir SDP a zatim i urednik televizije. Pljuvanje Dodika i veličanje Dodika,dvije parabole i dvije budale. Naravno Hrvati to ne plaćaju jer nemaju Hrvatski javni servis kao ni Srbi jer Dodika to ne zanima ima on odakle krasti i bez servisa. Pored ovih činjenica treba naglasiti da teta Fatima nema TV ali ima ček za taksu,da gospodin Mujo nema posao ali ima ček za javni servis,da gospođa Hana je ostala bez posla,bez uvezanog radnog staža i prava na liječenje ali ima jedno pravo na plaćanje obavezne RTv takse. Koga ba briga imaš li čime odgajati djecu,platiti struju jer sramota je da je nemaš ali taksu moraš. I to ni manje ni više nego 7,5 KM veličina toplog obroka jednog doktora,veličina dnevnice jedne kasirke i cijena jedne pertle na cipeli gospodina u vladi. Ali da čudima nema kraja novac od RTV takse nijedna druga TV kuća ne dobija za vlastiti razvoj ili možda zbog gledanosti jer šta da ti pričam Javni servisi su najgledaniji piše na teletexu najmodernijem izvoru informacija u svijetu. I apelujemo da se uvede TAKSA za javne WC ove,javne parkove,javne deponije,rijeke koje ste očistili,javne govore jer uskoro će izbori a tih javnih sranja iz vaših usta će biti na svakom ćošku. Prikači taksu na ugovore o radu ili na vize za Njemačku botovi jedni,kad već hoćeta da vam prikače.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here