SHARE
Mozak je ljudski superračunar sa beskonačnim mogućnostima. Upravo mozak pravi razliku između čoveka i životinja. Uprkos čestom verovanju da je inteligencija genetska pojava, studije su pokazale da to nije istina. Mozak je organ koji stalno evoluira i non-stop radi – prepravlja ili pregrađuje, poboljšava ili pogoršava, zavisno od toga kako ga koristimo.

On funkcioniše kao i mišići, ako redovno treniramo mozak, možemo značajno povećati nivo inteligencije u bilo kojem dobu života. Ipak, ako ne zaposlimo svoj mozak, on mora izgubiti na oštrini. Evo nekoliko načina da poboljšate rad vašeg mozga:

Redovno vežbanje

Kako starimo, nove moždane ćelije nastaju sporije, a moždano tkivo se smanjuje. Međutim, redovno vežbanje može da obrne ovo opadanje uzrokovano godinama.

Studije su pokazale da redovno vežbanje – posebno kardiovaskularne vežbe – povećavaju dotok krvi u mozak, pomažući dopremanju kiseonika moždanim ćelijama (mozak upotrebljava oko 20% kiseonika u našem organizmu). Studije su takođe pokazale da se ljudima primetno poveća zapremina mozga kada vežbaju redovno.

Meditacija

S obzirom na haotičan život koji živimo danas, preokupirani poslom, kućom i decom, vrlo malo vremena nam preostaje za opuštanje uma. Naš um je uvekprepun raznim mislima i brigama, što definitivno utiče na našu mogućnost razmišljanja, kao i na druge moždane funkcije.

Meditacija je jedan od najstarijih načina za podmlađivanje uma i pojačanje kognitivnih funkcija. Praktikovanje meditacije podrazumeva tihe, usredsređene vežbe disanja pri kojima se vaš um oslobađa od drugih aktivnosti i misli.

Redovnim vežbanjem, meditacija dozvoljava vašem umu da dostigne stanje duboke smirenosti što zauzvrat poboljšava ostale moždane funkcije, kao što su raspon pažnje, memoriju i usredsređenost. Nije iznenađujuća činjenica da neke korporativne organizacije nude časove meditacije svojim radnicima.

Jedite ribu

Ako ne jedete ribu redovno, možda ne bi bila loša ideja da je uklučite u redovnu ishranu – bar dva puta nedeljno. Ako ne volite ribu ili ako ste vegetarijanac onda biste trebali potražiti suplement ribljeg ulja.

Studija sprovedena na tinejdžerima u Švedskoj pokazala je da je konzumiranje ribe povećalo verbalnu i vizuospacijalnu inteligenciju ispitanika za više od 10%.

Iako je tačan mehanizam delovanja ribe na zdravlje mozga nepoznat, neki veruju da, kao i vežbanje, povećava dotok krvi u mozak.

Borite se protiv zapaljenja

Zapaljenje je često rezultat borbe vašeg tela protiv toksina, infekcija, hemikalija ili slobodnih radikala. Studije su pokazale da zapaljenje bilo koje vrste ima negativan efekat na mentalnu sposobnost. Istraživači su otkrili da su zapaljenja dosledno povezana sa nižim nivoom inteligencije.

Dakle, radi održanja oštrine mozga, potrebno je boriti se protiv zapaljenja. U tome vam mogu pomoći hrana sa omega-3 masnim kiselinama i razni antioksidanti.

Vežbajte svoj mozak

Kao i ostatak tela, mozak takođe zahteva redovno treniranje kako bi ostao zdrav. Vežbe za jačanje mozga i poboljšanje uma mogu okrepiti vaš mozak i pojačati njegove funkcije.

Ukrštenice, Sudoku, matematički problemi imozgalice su samo neki oda načina da poboljšate efikasnost vašeg mozga. Osim što pomažu u razvijanju sposobnosti za rešavanje problema i mentalne odlučnosti, takođe su i zabavne.

Eksperimentišite sa novim hobijem ili novom veštinom

Dobar način za osveženje mozga jeste da se on izvede van svoje „zone udobnosti“ tako što ćete isprobati nove veštine ili hobije. Nije važno za koju ćete se veštinu odlučiti – na primer, učite novi jezik, svirajte muzički instrument, oprobajte se u stolarstvu itd.

Kada vaš mozak pokušava da nauči nove stvari, on stvara nove neurone. Štaviše, studije su pokazale da savladavanje novih veština pomaže u poboljšanju memorije i kognitivnih funkcija.

(Web-tribune.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here