KANTARIONOVO ULJE ZA NEGU I LEČENJE LICA: OVAKO SE PRAVILNO KORISTI!


Kantarion se koristi u svrhu prirodnog lečenja još od doba starih Rimljana kada se najčešće koristio za lečenje mentalnih bolesti…
Ulje kantariona poznato je i pod imenom ulje bogorodičine trave, a proizvodi se s najčešće s maslinovim uljem, odnosno maceriranjem gospine trave u maslinovom ulju. Kantarionovo ulje ima brojne pozitivne učinke na kožu, a najčešće se koristi za njeno lečenje i za smanjenje ožiljaka.
Kantarion se koristi u svrhu prirodnog lečenja još od doba starih Rimljana kada se najčešće koristio za lečenje mentalnih bolesti. Danas se preporučuje piti čaj od bogorodičine trave za smirenje i kao pomoć za ublažavanje stresa.
No, osim za prirodno lečenje, kantarionovo ulje pomaže u lečenju svih kožnih oboljenja i to za sve tipove kože, od suve, osetljive, mešovite do masne i problematične.
Dobrobiti kantarionovog ulja za negu lica:
Umiruje osetljivu kožu, hrani dehidriranu kožu, smanjuje bore, štiti kožu od negativnih spoljnih uticaja, deluje antioksidativno, podstiče obnovu kože, smanjuje oksidativni stres,ima antimikrobna svojstva
Kantarionovo ulje je jedno od najboljih ulja za negu dehidrirane, oštećene i osetljive kože lica, a upravo zbog toga često se nalazi u velikom broju krema za negu. Pošto pospešuje prirodno i brzo zaceljivanje kože preporučuje se da ga uvrstite u svakodnevnu rutinu nege za ispucalu kožu svih delova tela.
Može se koristiti u svom čistom obliku kao sastojak svih proizvoda prirodne kozmetike. Možete da ga napravite i sami i tako biti sigurni da imate najbolje ulje za negu kože lica.
Izrada kantarionovog ulja
Izrada kantarionovog ulja je jednostavna i ne zahteva previše uloženog truda. Za kvalitetno kantarionovo ulje biće vam potrebno bazno ulje ako što je ulje jojobe, badema, semenki grožđa ili koštica marelice.
Kod izrade kantarionovog ulja kod kuće ne preporučuje se koristiti maslinovo ulje, jer kao i kokosovo može dovesti do začepljenja pora i pojave mitisera.
U teglu od pola litre stavite mlade cvetove i pupoljke kantariona tek ubrane sa sunca pa ih ostavite jedan dan na suncu kako bi se dobro osušili da biste izbegli plesan. Teglicu napunite do vrha, a nakon što su se cvetovi dobro osušili, prelijte ih baznim uljem prema vašem izboru.
Teglicu dobro zatvorite pa je ostavite na sunčanom mestu mesec dana. Mešavinu je potrebno svaki dan jednom promešati. Ulje bi trebalo poprimiti crvenu boju kada je gotovo, a tada ga treba procediti i odložiti u bočici od tamnog stakla. Čuvajte ga na hladnom i tamnom mestu kako bi njegov kvalitet što duže ostao sačuvan.
Ako izlazite tokom dana, posebno na sunce, ne biste smeli da koristite ulje bogorodičine trave, jer izaziva fotosenzibilnost. Stoga ga koristite uvek u večernjima satima, najbolje pre odlaska na spavanje.
Pošto kantarionovo ulje ima i antioksidativno dejstvo, ono će najbolje nahraniti kožu vašeg lica nakon izlaganja sunčevim zracima. Preporučuje se nakon izlaganja suncu, pre odlaska na spavanje naneti tanak sloj kantarionovog ulja kako biste koži vratili hidrataciju i sprečili pojavu bora koje su uzrokovane suncem.
Izvor: stil.kurir.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *