LIKER OD KOPRIVE – alkohol koji liječi! BOG JE MISLIO NA SVE: Jedna od najljekovitijih biljaka na planetu, ona je koju najčešće uništavamo!


LIKER OD KOPRIVE – alkohol koji leči!
Potrebno je: 50 kom kopriva (samo vrhovi), 500 g kristal šećera, 500 ml rakije (33 vol % alkoh.), 500 ml vode, Narandžina kora i 20 g vanilin šećera.
Priprema:
1. Koprive stavite u veliku posudu sa širokim otvorom (tegla). Dodajte sitno naseckanu koricu narandže, 250 g šećera, vanilin šećer i rakiju pa zatvorite teglu. Držite 14 dana na tamnom i toplom mestu.
2. Nakon dve nedelje u 500 ml vode rastopite preostali šećer i kratko prokuhajte da se tekućina zgusne. Ohladite pa ulijte u bocu s koprivom. Držite na tamnome mjestu još dve nedelje pa procedite i spremite.
KOPRIVA – Žari, peče, ali i leči!
Vekovima unazad kopriva se koristi za pročišćavanje krvi, izbacivanje toksina i pojačavanje izlučivanja tečnosti iz organizma pa je dobra za ekceme, glavobolje, reumatizam, giht, artritise… Kopriva sprečava nastanak peska u bubrezima i bešici. Bogata je gvožđem, pa se koristi kod anemija izazvanih nedostatkom gvožđa. U narodnoj medicini se smatra da kopriva „jača krv“, pa se korisiti kod bledila, anemija, malokrvnosti, nedostatka energije, brzog umaranja.Kao šampon zaustavlja opadanja kose i pojavu peruti. Koprivu je najbolje da uberete sami negde u prirodi, operete je i ostavite na suncu dva-tri dana, a posle pravite čaj ili neki drugi preparat. Izbegavajte kupovne čajeve u filter kesicama, i ako verujete prodavcu, kupite sušenu koprivu kao rinfuz.
Kao narodni lijek, kopriva ima dugu povijest. Odavno je ustanovljeno da stimulira rad organa za probavu, jetre, gušterače, smanjuje bolove u želucu, pročišćava krv, pojačava izlučivanja vode iz organizma, jača imunitet, ubrzava metabolizam, djelotvorna je u slučaju jakih migrena jer opušta mišiće, pomaže pri izbacivanju negativnih bakterija iz organizma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *