Meso uzgajano u laboratoriji kreće u prodaju do kraja godine (VIDEO)

“Čisto meso” koje je uzgajano u laboratoriji, postaje dostupno za kupovinu u roku od nekoliko meseci.

Prvi hamburger koji je razvio laboratorij u Holandiji, sa troškovima od 325.000 dolara za proizvodnju, smatran je glavnom prekretnicom u razvoju novog i održivog izvora hrane, koji bi mogao pomoći da se nahrani populacija planete koja je svakim danom sve veća.

Sada, samo pet godina nakon ovog uspeha, meso iz laboratorije uskoro postaje stvarnost, kao pristupačna alternativa tradicionalnom mesu na bazi životinja.

Prema rečima Džoša Tetrika, izvršnog direktora proizvođača “čistog mesa”- JUST, laboratorijski proizvedeni mesni proizvodi, kao što su kokošje kuglice i kobasice, mogli bi biti spremni za porudžbinu “do kraja 2018. godine”.

On predviđa da će restorani u SAD-u i Aziji biti prvi koji će ponuditi nove proizvode.

Čak i humanitarna organizacija za dobrobit životinja “PETA”, u poslednjih nekoliko godina ulaže u tehnologiju mesa u laboratoriji.

“Verujemo da je ovo prvi važan korak u ostvarenju sna da će se jednog dana, probuditi svest ljudi koji insistiraju na konzumiranju životinjskog mesa, da pređu na korišćenje humano proizvedenog pravog mesa”, rekla je humanitarna organizacija u saopštenju.

Da li će se Tetrikova prognoza ” do kraja 2018″ ostvariti, ostaje da se vidi.

Webtribune.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *