SHARE

Riječ je o stanu sa trinaest soba, četiri kupaonice kojeg su koristili ambasadori bivše države pri Ujedinjenim narodima.

U dupleksu površine 216 metara kvadratnih niko nije boravio više od 20 godina, a stan je trenutno u devastiranom stanju.

Stan na njujorškoj Park Aveniji, nekadašnja rezidencija jugoslavenskog veleposlanika pri UN-u, prodan je za 12 miliona dolara u gotovini, potvrdio je to njujorški trgovac nekretninama Tristan Harper.

stan3

stan2

stan1

stan

Jugoslavija je taj stan kupila 1975., dok je Tito još bio živ. Predstavnici pet država nasljednica bivše SFRJ potpisali su u New Yorku ugovor o zajedničkoj prodaji rezidencijalnog stana bivše države, kupljenog na jednoj od najprestižnijih njujorških adresa za 100 hiljada dolara, također u gotovini.

tito-press-elliman

Prodaja je morala dobiti zeleno svjetlo svake od država nasljednica, američkog State Departmenta i uprave zgrade u kojoj se stan nalazi.

Rezidencija, u kojoj je prilikom svojih dolazaka na skupštine UN-a boravio Tito, u lošem je stanju i novi vlasnik će morati investirati velik novac u obnovu. Kupac je iz New Yorka, dolazi iz svijeta financija.

Američki trgovac nekretninama Tristan Harper, jednom prilikom izjavio da će novac od prodaje biti podijeljen između država nastalih nakon raspada Jugoslavije.

park-avenue-newyork-cityrealty

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here