RODITELJI U STRAHU – EPIDEMIJA PRIJETI: Ako dijete dobije OVO, može izgubiti sluh, dobiti zapaljenje mozga i UMRIJETI


Tokom 2015. godine 134.200 osoba je umrlo zbog morbila u svijetu, 367 ljudi svаkоg dаnа, оdnоsnо 15 svаkоg sаtа. Ako nevakcinisano dijete dobije male boginje može izgubiti sluh, dobiti upalu plućа, ali i zapaljenje cijelog mozga, pa čak i da umre. A epidemija malih bognja samo što nije zadesila i regiju!
Ovo su potpuno činjenice o malim boginjama, o kojima bi trebao da bude informisan svaki roditelj koji odbija da vakciniše svoje dijete, jer takvom odlukom ugrožava i zdravlje tuđe djece. Ali ne samo i djece – ispostavilo se da su u riziku i svi oni koji su rođeni prije 1993. godine!
Zato vam predstavljmo sve o MMR vakcini, istinama i velikim zabludama koje prate ovu vakcinu, kao i šta znači “kolektivni imunitet”, koliko je on važan i kako se narušava. Dugogodišnja negativna kampanja protiv ove vakcine dovela je do toga da roditelji sumnjaju u njene pozitivne efekte, a kao rezultat svega toga su epidemije koje se polako razbuktavaju u mnogim evropskim zemljama.
Šta je MMR vakcina
Ona štiti protiv tri virusne bolesti – malih boginja (morbilli), crvenke (rubele) i zaušaka (mumpsa). Prve dvije bolesti spadaju u grupu osipnih groznica, gdje se pored povišene temperature, kašlja, javlja i različita ospa na koži. Zauške se pojavljuju u vidu otoka pljuvačnih žlezdi ispod uha i u donjem dijelu vilice, javlja se povišena temperatura i otežano gutanje. Sve tri bolesti imaju svoj klinički tok, ali ono čega se svi plašimo su komplikacije.
Komplikacije: Zapaljenje mozga, upala pluća, gubitak sluha…
Komplikacije zauški su zapaljenje moždanica (meningitis) ili mozga (encefalitis), kao i testisa i jajnika, što može imati za posledicu sterilitet kod muškaraca, kao i gubitak sluha. Rubeola takođe ima komplikacije u vidu zapaljenja pluća ili encefalitisa, a ukoliko žena nije preležala ovu bolest ili nije vakcinisana, u toku trudnoće može dovesti do pobačaja.
Ipak su komplikacije najčešće kod malih boginja, gde su kod čak 30 odsto obolelih prisutne komplikacije, posebno kod djece uzrasta do pet godina. Tada se javljaju pneumonija, gubitak sluha i zapaljenje celog mozga (panencefalitis) koji se uglavnom završava fatalno.
Zašto je važan kolektivni imunitet i kako ga sačuvati
Odbijanjem vakcinacije djece narušava se kolektivni imunitet, koji se postiže kada je najmanje 95 posto stanovništva vakcinisano. A prema posljednjim podacima epidemiologa, taj broj sada iznosi tek 50 posto! Roditelji koji odbijaju da vakcinišu dijete, ne samo da njega dovode u rizik, nego i mališane sa kojima se to dijete druži. S obzirom na to da epidemije kreću u dečijem uzrastu, u školama i vrtićima, upravo vakcinisana deca su ta koja prave kolektivni imunitet i na taj način štite i svoje roditelje, bake i deke, koji ili nisu vakcinisani ili su primili samo jednu dozu cjepiva koja ih ne štiti u potpunosti, što je slučaj sa svima rođenima prije 1993. godine.
Ko je sve ugrožen ako dođe do epidemije
Zabluda je da su ugrožena samo nevakcinisana djeca. Šansu da dobiju male boginje imaju i vakcinisana djeca ukoliko dođe do epidemije. Pored njih rizik od infekcije ovim virusom imaju i svi koji su rođeni prije 1993. godine, koji su od virusa zaštićeni samo sa jednom dozom cjepiva. Naime, oni mogu da obole, a da im se uopšte ne pojave simtomi! U tom slučaju su takođe zarazni i virus mogu da prenesu na druge. Druga solucija je da im klinički tok bolesti bude blaži. Međutim, postoji i kategorija stanovništva koja je rođena prije 1971. godine i koji uopšte nije zaštićena, ukoliko nije preležala male boginje, jer tada nije ni postojalo cepivo protiv morbila.
Neželjenih efekata ima, ali autizam to svakako nije
Svaki lijek, pa i vakcina ima neželjene efekte. Tako i MMR vakcina može da dovede do dve grupe neželjenih efekata: Prvi su standardni, koji podrazumijeva otok i crvenilo na mjestu davanja vakcine, kao i blaga temperatura prvih dan, dva od davanja. Drugi efekti su kasni. Nastupaju nedelju do dvije poslije vakcinacije, a ispoljavaju se kao blagi znaci bolesti protiv koje je dijete vakcinisano. Tako može da se javi povišena temperatura, otok kapaka, crvenilo kože, ponekad i uvećanje limfnih čvorića na vratu. To traje par dana, nekad i duže, a ponekad se zaboravi na vakcinaciju, pa se stanje dijeteta proglasi za neku novu infekciju i nepotrebno se liječi. Međutim, ovi efekti su prolazni, pa uz malo strpljenja i lijekova za obaranje temperature sve prođe.
Kako je nastala zabluda o autizmu
MMR vakcinu bije loš glas zbog navodne povezanosti ove vakcine i pojave autizma. A sve je počelo još u februaru 1998. godine kada je Endrju Vejkfild, inače abdominalni hirurg, sa saradnicima u časopisu “Lanset” objavio članak o tome da MMR vakcina izaziva autizam. Članak su prenijeli mnogi mediji i tako je počeo lanac straha i nove pojave bolesti za koje se mislilo da su iskorenjene, što se prije svega odnosi na male boginje.
Mnogi autori kasnije su na osnovu tog rada pokušavali da potvrde korelaciju morbila i autizma, ali nisu uspjeli. Pored toga, novinar “Sandej Tajmsa” 2004. godine otkrio je da “Lanset” nije proverio sve navode u članku prije nego što je objavljen, kao i to da je Vejkfild imao finansijsku dobit od svojih trvdnji, koje nije mogao da obrazloži. Epilog cijele priče je da se časopis “Lanset” u potpunosti ogradio i odbacio tvrdnje Vejkfilda, koji je izbačen iz Lekarske komore Engleske.
Kada dijete može da primi vakcinu, a kada se ona može odložiti
Daje se u drugoj godini života (mada ima zemalja gdje se ova vakcina daje koji mesec ranije). Dakle, poslije prvog rođendana. To ne znači da vakcina mora odmah da se da čim dijete zakorači u drugu godinu života, ali nema potrebe ni da se preterano odlaže. Važno je da dijete bude potpuno zdravo kada se vakciniše. Odlaže se ukoliko dijete ima visoku temperaturu preko 38 stepeni, stomačnu infekciju s povraćanjem i kada imunitet djeteta može da oslabi i kada dijete ima crvenilo po koži. Vakcinacija se do daljeg odlaže kada se ustanovi da je dijete alergično na jaje. Tada se alergijske probe rade ponovo kada dijete napuni tri godine. Lažne kontraindikacije, na koje se roditelji najčešće izvlače, jesu curenje nosa, kašalj, dijete pije antibiotik, inhalacija.
Kazne za odbijanje vakcine
Za one roditelje koji ne žele da vakcinišu svoje mališane postoje kazne za odbijanje vakcinacije. Nekada su iznosile 50.000 dinara, a sada kad je zakon promijenjen, mame i tate moraju da plate čak i do 150.000 dinara ako neće da vakcinišu dijete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *