SHARE

policija

Maja Đorđević godinama je pokušavala da zaštiti svoje dete i sebe. Pisala je molbe, obraćala se institucijama… Ubijena je 12. jula. Ubijen je i njen sin.

Slučaj ubistva majke i deteta ispred Centra za socijalni rad u Rakovici, 12. jula ove godine, duboko je pogodio javnost.

Majina sestra Branislava u emisiji “Život priča“ govorila je o godinama zlostavljanja kojima je svedočila, o suđenju za nasilje u porodici koje nikako nije počinjalo, kao i kako su Marku Nikoliću dopustili da sina viđa u nekontrolisanim uslovima.

12. jula 2017. godine Marko Nikolić je po odluci nadležnih institucija bio sa sinom van kontrolisanih uslova. Ubio ga je davljenjem. Mrtvog sina je doneo u CZR Rakovica i bacio ispred zaposlenih i majke Maje. Izvadio je nož i ubio i Maju Đorđević. Imala je 38 godina.

Branislava Katanić godinama je bila svedok zlostavljanja. Kaže da su se upoznali slučajno, da je u početku bio fin, ali da su problemi počeli već posle mesec dana.

“Već posle dva meseca, došao je u pola noći da mu Maja izmeri pritisak i izazvao je scenu, toliko da je Maji posekao ruku makazama i ošišao joj kosu. Vrištao je na njih, psovao ih, vređao, i pretio. U Urgentnom centru, na ušivanju ruke, Maja nije smela da kaže kako je povređena, već je slagala da joj je to uradio neko na ulici”, priča Branislava.

Iako je narednih mesec dana Maja uspela da prekine kontakt sa Markom, on se ponovo pojavljuje sa izvinjenjima, sa rečima pokajanja i Maja, kao i svaka žrtva zlostavljanja, veruje da se on promenio, da nije želeo da je povredi i oni ponovo počinju vezu.

Kada je Maja ostala trudna, Marko je glumio savršenog partnera pred doktorima, išao sa njom na preglede, mazio joj stomak, radovao se. Toliko da doktori koji su kasnije svedočili kažu da ni po čemu nisu mogli ni da pretpostave da se iza takvog ponašanja zapravo krije ozbiljan nasilnik i monstrum.

Deset dana nakon porođaja brutalno je napao Maju, pretio joj ubistvom i fizički nasrnuo i na njenu sestru.

Pod vrat joj stavlja vrh polomljene flaše i preti da će joj prerezati grkljan. Kada mu je rekla „Seci“, on je iznenada bacio flašu, uzeo njen telefon, slomio ga, isekao žice od fiksnog telefona da ne mogu nikoga da zovu u pomoć, polomio je stolice, razlupao kupatilo, pocepao zavese. Maju je odgurnuo u sobu kod deteta i počeo da urliče na nju: “Ako ne kreneš sa detetom kod mene, zaklaću i tebe i Mihajla!“

Odveo je Maju i dete u stan, gde ih dva dana neprestano maltretira, iživljava se, preti da će joj iseći ranu od carskog reza i da će joj visiti creva. Drugu noć, on izbacuje Maju na ulicu sa starijim detetom iz prvog braka, dok bebu zadržava kod sebe. Onda iz kuće urliče na Maju kako ona odlazi i napušta bebu od deset dana, uz reči: „Ostavljaš dete, ostaće on i bez mene i bez tebe!“
Komšinica Ljubica Tasić, koja je često bila uz njih, i te noći im je pomogla. Pozvala je policiju, prijatelja koji radi u MUP-u u 29. novembra, a on ih upućuje na MUP Rakovica, koji ih upućuje na MUP Voždovac, jer se nasilje dogodilo na teritoriji opštine Voždovac.

Na kraju su Maja i Branislava dale izjave u MUP-u u 29. novembra, i policija sa interventnom odlazi na adresu. Marko bez otpora otvara vrata policiji, u suzama predaje dete policiji, sav tužan i prepodoban, uz reči da je sve radio da „zaštiti svoje dete“.

Tužilaštvo je tražilo da se po hitnom postupku ovaj predmet preda, ali im je isto tako bilo potrebno četiri godine da podignu optužni predlog povodom ovog slučaja. Optužni predlog za nasilje u porodici je podignut 1. februara 2017. godine, za delo od 10. januara 2013. godine.

Milena Vasić, pravna savetnica iz Komiteta pravnika za ljudska prava Yucom, kaže za Život priča da je ovaj slučaj primer kako su sve relevantne institucije koje je trebalo da zaštite majku i dete, zakazale, i Tužilaštvo i Sud i CSR i dodaje da se stiče utisak da u Tužilaštvu postoje dvostruki aršini. Ni iz čega u dokumentaciji se ne vidi, navodi Milena Vasić, zašto je istraga protiv nasilnika trajala toliko dugo, dok je s druge strane, po njegovoj prijavi protiv Maje za nedavanje deteta, prvo ročište zakazano već za godinu dana.

Devet meseci pošto se Maja porodila, Osnovni sud je doneo rešenje o modelu viđanja deteta sa ocem. Tim rešenjem otac može da vidja dete petkom, sat vremena u kontorlisanim uslovima u CSR Rakovica. Pošto je tužio Maju za taj model viđanja, CSR donosi mišljenje da taj model viđanja nije više svrsishodan i po malo dozvoljavaju Marku da dete izvodi iz Centra. Ali, pošto Marko počinje da bude nasilan i prema zaposlenima u CSR, oni ponovo donose odluku o modelu viđanja u kontrolisanim uslovima, uz napomenu da je taj model viđanja suviše restriktivan i opterećujući za dete. Donose novi model viđanja, da Marko može da se viđa sa detetom sredom van kontrolisanih uslova, na pet sati. Maja je od tada upozoravala da taj model viđanja neće izaći na dobro, ali niko je nije poslušao.

Maja je pisala i Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, i u kazala im da odluka CSR nije dobra i da je veoma opasna.

Majino dete se posle viđanja sa ocem vraćalo umorno, posle toga je dugo spavao, a kada se probudi, bude veoma gladan.

Za sve to vreme, Marko Nikolić nastavlja da svakodnevno zlostavlja Maju. Čak je terao da ide na poligraf, kako bi ustanovio „istinu“, da li ga je ona varala sa kolegom, doktorom iz bolnice. Čak je tog doktora sačekao ispred bolnice i fizički ga napao, išao mu na kuću i ugrozio mu brak.

Marko je ugrožavao i radnike CSR, fizički ih napadao, vređao i pretio. Naleteo je jednom kolima na njih, zaustavljao autobuse GSP u kojima su se vozili. Neki od njih su napravili i službene beleške, kako bi bilo traga njegovom nasilništvu.

Branislava i Maja su na sva vrata kucale, upozoravale da neko mora da ga zaustavi, ali niko nije adekvatno reagovao.

Klinika za psihijatrijske bolesti dr Laza Lazarević u martu 2016. godine, koja je veštačila Marka Nikolića, donosi mišljenje da Marko ne pokazuje znake trajne ili privremene duševne poremećenosti, niti prisustva duševne bolesti. Njihov predlog je da model viđanja oca sa detetom bude sredom i petkom po tri sata, van kontrolisanih uslova, sa tendencijom proširenja modela viđanja u narednom periodu.

Sve se završilo 12. jula ispred Centra za socijalni rad u Rakovici, kada je Maja ubijena. Optužnica protiv Marka Nikolića podignuta je danas.

(Prva)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here