SHARE

Zašto preopterećujemo decu, zašto se njihovo mentalno zdravlje ne smatra podjednako važnim kao njihova akademska dostignuća?

zbog-domacih-zadataka-i-obaveza-moje-dete-nema-vremena-da-bude-dete-1.jpg

Jedna majka iz Velike Britanije napisala je otvoreno pismo u kojem se žali na loš obrazovni sistem koji preopterećuje decu.

Ona otkriva da je zaista zabrinuta što njena osmogodišnja ćerka pati od nesanice zbog konstantnog stresa i brige da neće ispuniti sve obaveze koje su joj zadate u školi.

Veliki broj roditelja iz Srbije takođe javno govori o tome da naš obrazovni sistem preopterećuje decu velikom količinom domaćih zadataka. Oni tvrde da od previše obaveza deca nemaju vremena da budu deca.

zbog-domacih-zadataka-i-obaveza-moje-dete-nema-vremena-da-bude-dete-2.jpg

Pročitajte pismo zabrinute majke iz Velike Britanije i napišite u komentaru šta vi mislite – da li ovo važi i za obrazovni sistem u Srbiji:

„Moj mozak mi ne dozvoljava da spavam“, plakala je moja osmogodišnja ćerka neutešno prošle noći u mojim rukama. Otkako je u septembru počela nova školska godina, moja mala srećna devojčica pretvorila se u izmoreno, emotivno i razdražljivo dete, koje se svake noći bori da zaspi.

I dok uživa na časovima u školi, svi ti domaći zadaci koje svakodnevno dobija predstavljaju ogroman problem.

Profesori decu stavljaju pod ogroman pritisak da postignu određeni nivo za određeno vreme. Iako još nisu savladali jednu stvar, oni već dobijaju novu, a nemaju vremena da je dobro prouče i budu sigurni u svoje znanje iz određene oblasti. Sa tako mnogo domaćih zadataka, nije mi uopšte čudno što moja ćerka ne može uveče da isključi um.

Isto tako, u obrazovnom sistemu je jako loša stvar što se guraju u stranu kreativni predmeti kao što su muzičko i likovno. Mnogo rada i malo igre, a to je zaista tužno, s obzirom da ona ima samo 8 godina.

Ne mogu a da se ne zapitam zašto se mentalno zdravlje dece ne smatra podjednako važnim kao i njihova akademska dostignuća? Kada smo prestali da decu tretiramo kao decu?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here